La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l´Exploratori dels Recursos de la Natura, i l´Ajuntament de Cercs han signat un acord de col·laboració per cercar ajuts, en convocatòries de recerca nacionals i internacionals, pel desenvolupament d´un parc de l´energia a Cercs a la zona de l'antiga central tèrmica. La voluntat és que aquest espai, a tocar de la C-16, esdevingui un nucli de projecció i estudi en l´àmbit de la producció d´energies renovables i dels nous recursos energètics. Un projecte que té en ment el consistori de Cercs des del tancament d'aquesta central tèrmica, fa quatre anys.

Segons fonts de la UPC, a la vegada, la intenció és mostrar a través del parc la riquesa dels recursos naturals i energètics de la comarca del Berguedà i la seva història, així com l´arquitectura municipal al voltant d´aquest àmbit. Així mateix, la UPC realitzarà l´assessorament tècnic, acadèmic i ambiental del projecte. El municipi de Cercs, amb la central tèrmica, ha estat un enclau energètic destacat a Catalunya, pel que fa a la producció d´energia, atès que el lignit que s´obtenia de les mines ubicades al territori s´utilitzava com a recurs energètic.

L´Exploratori és un centre de formació no reglada impulsat per la UPC, la Universitat de Barcelona i l´Ajuntament de Berga, i amb el suport del Ministeri d´Educació en el marc del Campus d´Excel·lència Internacional Barcelona Knowledge Campus (BCK), per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques, millorar l´aprenentatge dels estudiants de secundària i d´educació superior, i contribuir al desenvolupament d´un territori ric en recursos naturals com és el Berguedà.