"Un vol històric per Gironella" és el nom que l'Ajuntament ha triat per a la ruta que recorre els punts d'interès de la vila i que ha estat presentada aquest dissabte. Comença pel Pont Vell, cap a la Presó i la Torre de l'Homenatge, i segueix cap a les esglésies vella i nova de Santa Eulàlia, per continuar cap a la Torre de l'Amo de Cal Metre. D'aquí, condueix el visitant cap a la Casa Pairal dels Teixidor Bassacs i, passant per la Muralla, acaba al Castell de Gironella. En cadascun d'aquests punts, el consistori hi ha instal·lat uns monòlits explicatius del patrimoni.

Unes quaranta persones van seguir l'estrena de la ruta acompanyades per membres del consistori i el regidor de Turisme, que feia les funcions de guia i complementava les explicacions de les noves plaques, però també de personatges de les diferents èpoques històriques.

Així, els participants a la ruta es van trobar entre soldats medievals i bruixes a la visita a la presó de la vila, van compartir amb els monjos el recolliment de l'església vella de Santa Eulàlia, i van viatjar a final del segle XIX per retrobar els amos de Cal Metre quan van passar al peu de la Torre de l'Amo.

La ruta està preparada, bàsicament, perquè els visitants puguin recórrer els espais autònomament, però des de l'Ajuntament no es descarta que es puguin portar a terme visites guiades i dramatitzades com la d'ahir a l'estrena.