L'església de Santa Eulàlia va quedar petita, aquest dimarts, durant el funeral de Montserrat Minoves, un dels referents del teatre berguedà i ànima de l'Agrupació Teatral la Farsa. Berga va acomiadar una de les figures més destacades de l'escena berguedana que va morir diumenge de manera sobtada als 73 anys. La parròquia de Berga va omplir-se en una cerimònia emotiva amb la presència de familiars, amics i companys d'escena que van voler retre el darrer homenatge a la veu de Berga.

Vint minuts abans d'iniciar-se el funeral, el temple va quedar pràcticament ple. L'àmplia afluència de berguedans va fer petita l'església, fins al punt que van haver-se d'afegir cadires als bancs habituals, fet que no va evitar que alguns dels assistents haguessin de seguir la cerimònia a peu dret. Un funeral presidit per mossèn Marc Majà, que va destacar la bonhomia de Montserrat Minoves. "A vegades passen coses inexplicables i que no volem assumir", va dir durant el sermó. I és que la mort de Minoves costarà d'assumir a tots aquells que la coneixien.

La cerimònia va tenir els cants de la contralt Marta Pagerols, acompanyada a l'orgue per Maria Àngels Ponts, que la van fer més emotiva. Un cop finalitzada la missa, el rector va donar pas a Josep Maria Salat, amic de Minoves, que va cedir la paraula a diverses persones que van intervenir per glossar la figura de la finada.

El primer a parlar va ser Ton Vilà, company d'escenari de Minoves que, juntament amb ella i altres persones, va impulsar la creació de l'Agrupació Teatral La Farsa el 1958. "Minoves ha triomfat en l'escenari de la vida, en l'àmbit de la família, l'amistat, el teatre...", va afirmar Vilà amb ulls plorosos. "L'espectacle ha de continuar", va afegir dirigint-se als joves de l'agrupació teatral.

Seguidament va entomar la paraula el filòsof Quim Sala, que fa va fer una reflexió sobre la mort sobtada d'una persona estimada. "La Montserrat s'ha sentit realitzada a la vida i ho ha fet fent créixer la llavor de joves actors que seguiran els seus passos", va afirmar. "La seva veu seguirà ressonant per algun espai de l'univers", afegia Sala.

També va tenir unes paraules per a ella Glòria Simon, presidenta de Càritas Parroquial de Berga, d'on era voluntària Minoves. Va cloure les intervencions Xavier González-Costa, en nom de La Farsa. "Com pot ser que ja no hi siguis, si tu hi ets sempre? No t'adones que el buit que deixes és tan gran que no el podrem omplir mai?", va afirmar. "Som uns afortunats d'haver-te tingut al costat. Ens queda el teu mestratge, la teva memòria i la teva essència".

Un emotiu aplaudiment va posar punt final a una cerimònia que passarà a la història dels berguedans que coneixien de prop Minoves. La seva mort deixa un buit als escenaris i també a la ciutat.