Saldes es convertirà en el primer municipi de tot Catalunya en obtenir el qualificatiu de "Cel nocturn de qualitat". L'Ajuntament de la localitat berguedana ha treballat en aquest projecte des de fa un any i els acords amb la Diputació sobre contaminació lluminosa s'han ratificat en el ple del consistori.

El ple de l'Ajuntament de Saldes ha aprovat avui el Pla de prevenció de la contaminació lluminosa, un projecte de millora de les instal·lacions d'enllumenat públic clarament innovador que compagina l'estalvi i l'eficiència energètica amb el compliment de normativa de contaminació lluminosa.

Aquest pla, elaborat per la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ha servit per rebre de part de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, amb caràcter pioner, la declaració de tres espais del municipi com a zones amb cel nocturn de qualitat.

Un espai amb "Cel nocturn de qualitat" és una figura de protecció derivada del Decret d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn, aprovat el 2015. Es tracta d'espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d'interès natural, els entorns d'observatoris astronòmics, o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades

Amb la voluntat de potenciar els valors ambientals del terme, assolir una major eficiència energètica i incentivar el turisme ambiental de qualitat, Saldes ha establert una línia d'actuació estratègica amb dos objectius: millora de l'enllumenat públic per disminuir el consum energètic i l'impacte ambiental; i foment de les activitats de coneixement i divulgació del medi natural nocturn.

Així, durant el 2015 va organitzar una sèries d'observacions astronòmiques, d'activitats esportives, com la II Caminada Nocturna Saldenca, va endegar la instal·lació d'un planetari mòbil, i planteja noves iniciatives per a aquest 2016.

Per la redacció de l'estudi, la Diputació de Barcelona ha comptat amb la col·laboració experta del Grup d'Estudis Luminotècnics de la Universitat Politècnica de Catalunya, i ha treballat estretament amb la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya.