El proper cap de setmana del 16 i 17 d'abril Berga es convertirà en la capital de l'educació en el lleure. Més de 700 monitors i monitores d'Esplais Catalans-Esplac participaran a la trobada Monifesta't que tindrà lloc a la ciutat.

Aquesta federació de 105 esplais laics de Catalunya ha organitzat un cap de setmana de treball a Berga per destacar la importància de l'acció educativa dels monitors d'esplais. Sota el lema «Juntes construïm el present, som #MonisImparables!» Esplac reivindica «el valor dels monitors com a educadors i la seva incidència social a través de l'educació d'infants i joves». Així ho ha explicat Irene Torrecilla, la presidenta d'Esplac, que ha detallat que totes les activitats preparades per aquest cap de setmana han estat dissenyades pels mateixos monitors. Torrecilla ha ressaltat que aquesta trobada té l'objectiu de «posar en valor la vessant educativa dels esplais, que a vegades passa desapercebuda per les administracions i en la societat en general».

La regidora de Joventut de l'Ajuntament de Berga, Anna Alsina, s'ha mostrat satisfeta que Berga hagi estat escollida per desenvolupar-hi aquesta activitat. Per una banda, ha dit, «perquè és important fer visible la feina que fan els joves des del teixit associatiu». En aquest sentit, creu que «la proposta pot servir d'exemple i per engrescar a joves de Berga i comarca que no estan implicades en les entitats d'educació en el lleure que tenim al territori». Per altra banda, ha afegit, «aquesta trobada també implica un impacte econòmic a les empreses i els comerços de casa nostra».

El programa de la trobada inclou espais formatius, jocs i dinàmiques organitzades pels propis monitors i un acte reivindicatiu conjunt, en el qual els més de 700 participants de la trobada confluiran a la plaça de Sant Pere, per destacar el paper dels monitors a través d'una representació «molt visual» per defensar aquesta tasca educativa. Aquesta activitat tindrà lloc el dia 17 d'abril a les 12 del migdia. Anna Sánchez, membre de l'Equip General del Sector Bages-Berguedà, ha avançat que es crearan diversos missatges a l'entorn del lema central de les jornades. Aquestes frases es reproduiran amb cartells per diversos espais de la plaça i es pretén enregistrar el resultat final des de l'aire.