Fa quatre anys, els berguedans August Fabregat i Mar Rucabado, que són parella, van començar a elaborar cervesa artesana. Al principi feien tot el procés a casa. «Els primers que en van tastar van ser els amics. Els va agradar i, de mica en mica, uns i altres van anar-nos animant», explica Fabregat. Un dia, l´August i la Mar van pensar que el Berguedà no tenia una bona cervesa i van dir-se a si mateixos: «per què no som nosaltres els qui la fem?». Després de fer una petita inversió en maquinària i d´obtenir els permisos sanitaris i la resta de documents legals necessaris, van decidir de muntar el seu negoci, la cervesera del berguedà Quer, que actualment té la seu al polígon industrial de la Valldan.

El cap de setmana passat, el jurat del Barcelona Beer Festival d´enguany, format per 15o professionals del sector de la cervesa artesanal d´arreu del món, va concedir la medalla de bronze en la categoria de cerveses fumades a la Carnival, una de les nou referències que Quer ofereix al mercat. «Estem molt contents perquè és la primera vegada que ens presentem a un concurs d´aquest tipus», assegura Fabregat. La Carnival és una cervesa lleugerament amarga elaborada amb una base d´ordi maltat, llúpol i sègol.

Segons la Brewers Association, una entitat que agrupa 1.900 productors de cervesa artesanal d´arreu dels Estats Units, en aquest país el sector dóna feina a 100.000 persones i produeix 15 milions i mig de barrils cada any. «Als EUA, el mercat artesanal suposa el 25% del total del consum de cervesa. Aquí el sector encara és petit. Tot i això, creixem a poc a poc. Com que encara som pocs, tots ens coneixem i ens ajudem els uns als altres. Som més amics que competència», apunta Fabregat. Segons els propietaris de Quer, aquest augment progressiu de les vendes els permet ajustar amb més precisió l´oferta a la demanda.

Ara com ara, la cervesera berguedana té els seus clients principals a l´estat. «El puntal és Catalunya, però també venem força a Espanya. Volem donar-nos a conèixer arreu del món, però avui dia no podríem sobreviure amb el que venem a l´estranger», explica Fabregat. Quer exporta els seus productes a França i a Itàlia, entre altres països de la Unió Europea.

La darrera setmana del gener d´enguany, l´August i la Mar van viatjar al Regne Unit per participar com a convidats en el festival de la cervesa de Manchester. Allà, van tenir l´oportunitat de treballar uns dies en les instal·lacions d´una empresa artesana local i d´aprendre´n les tècniques i estils d´elaboració. «Va ser una experiència molt interessant», afirma Fabregat.

Quer té actualment un obrador que permet produir 500 litres per cocció. «Solem fer tres coccions cada setmana», explica Fabregat. D´aquí a poc temps, l´August i la Mar esperen augmentar el nombre de fermentadors, ja que avui només en tenen sis. «Encara que creixem en els propers anys, mantindrem la nostra filosofia de producte artesà i local», asseguren.