Xavier Batriu, David Amat, Aleix Canudas i Eduard Fernández estan acostumats a alçar torres humanes amb els Castellers de Berga. Pràcticament tots també practiquen esport i participen en curses de muntanya. D´aquí a unes setmanes, però, s´enfrontaran a un repte que els fa especial il·lusió: l´Oxfam Intermón Trailwalker Girona. Una cursa solidària que recull diners per combatre la fam i la pobresa als països subdesenvolupats.

Els participants a la prova esportiva -que tindrà lloc el 16 i 17 d´abril- han de completar un recorregut de 100 quilòmetres entre Olot i Sant Feliu de Guíxols, passant per Girona. Ho han d´aconseguir en menys de 32 hores. La idea de participar-hi va ser de David Amat. «Un dia, remenant per Internet, vaig trobar-ho i ho vaig comentar a alguns companys dels castellers», explica. L´objectiu era fer un equip integrat per membres en actiu de la colla, i així ho han fet. Castellers de Berga és el paraigua sota el que es presenten els quatre corredors a la prova solidària, amb un equip de suport que els farà les assistències al llarg del recorregut. «És una manera més de promocionar la colla castellera, de donar-la a conèixer més a la comarca i a fora del Berguedà, i també de col·laborar en una iniciativa benèfica», expliquen els mateixos participants.

I és que tots ells coincideixen que el que més els motiva d´aquesta prova esportiva és la vessant solidària. «Quan ens vam proposar participar-hi, el que més por ens feia, a banda de córrer 100 quilòmetres, era el fet de poder assolir els diners que es necessiten per a la inscripció», explica Xavier Batriu. Tots els equips han de fer una aportació d´un mínim de 1.500 euros per participar-hi. Uns diners que des d´Oxfam Intermón es destinen als projectes de cooperació, acció humanitària, comerç just i sensibilització, a més de 90 països de tot el món.

Buscant els diners

«Ens vam decidir a participar-hi al gener, i ens feia por no ser a temps de poder recaptar la quantitat de diners que ens demanen», expliquen. És per això que han posat fil a l´agulla amb diverses iniciatives per recollir aquests diners. Una de les primeres accions ha estat trobar petits patrocinadors: Tallers Amat, Centre de Càlcul del Berguedà, Pintures Escobet, Restaurant Els Roures, Bar La Lluna, Estètica Bosch i La Columna Centre de fisioteràpia i osteopatia, els han ajudat econòmicament. A més, també han posat a la venda 200 samarretes -dissenyades per Rubén Torres, membre del Castellers. Per altra banda, també es poden fer donatius directament a l´equip a través del seu perfil a la pàgina web de la competició http://trailwalker.oxfamintermon.org.

Amb tot plegat, calculen que ja tenen aproximadament els 1.500 euros necessaris. Es mostren satisfets de la bona resposta que ha tingut la iniciativa, «sobretot entre els membres dels Castellers, que hi han col·laborat molt». Un dels objectius era «no interferir en la situació econòmica de la colla». És per això que, tot i participar-hi sota la marca de l´entitat, han buscat la manera de finançar el projecte de manera paral·lela. De totes maneres, asseguren que han obtingut molt bon recolzament per part dels integrants de la colla.

Els quatre corredors han deixat clar que tots els diners que es recullin són per a la iniciativa solidària i han matisat que tant els drets d´inscripció com les despeses de transport i de material van a càrrec de l´equip.

Repte esportiu i solidari

Batriu, Canudas, Fernández i Amat són habituals de la pràctica esportiva, però asseguren que ja s´estan entrenant per assolir amb èxit el repte. «El nostre objectiu és fer els 100 quilòmetres corrent i sense parar», afirmen convençuts. Tenen clar, però, que no es tracta d´una cursa competitiva i que el més important és participar-hi i aportar els diners. La normativa de la prova demana que els quatre corredors -que tindran un suport d´assistència pel camí- facin el recorregut i arribin a la meta junts. Confien que així serà. «Sabem que és una cursa especial, amb molts voluntaris i amb un ambient festiu i de col·laboració, i això ens motiva més que no pas el recorregut o el repte esportiu com a tal», expliquen. El que alguns d´ells no tenen tan clar és si un cop acabada la cursa tindran forces per participar a l´actuació dels Castellers de Berga prevista a Vilanova i la Geltrú. «Intentarem ser-hi...», diuen entre rialles.

Prova mundial

Originàriament el Trailwalker era un exercici d'entrenament militar a Hong Kong, fins que el 1981 va passar a convertir-se en un esdeveniment Oxfam per recaptar donatius. Avui és un dels principals desafiaments esportius del món, amb 16 esdeveniments en 11 països. Des de la primera edició a Catalunya el 2011 ja hi han participat 1.133 equips i s´han recaptat més 2,5 milions d'euros. En l´edició d´enguany hi ha inscrits, de moment, uns 400 equips i a hores d´ara s´han recollit 374.200 euros per a la causa.