Berga acollirà el dissabte 18 de juny al passeig de la Indústria la Fira Ambsense, la primera mostra de la capital berguedana dedicada a les persones que pateixen al·lèrgies i intoleràncies i als aliments o components que les provoquen.

Segons han informat des de l'Ajuntament, la Fira Ambsense neix amb l'objectiu de convertir-se en una plataforma estable de trobada que faciliti l'intercanvi d'informació i aprenentatges entre professionals, col·lectius d'afectats, familiars, i tothom que pugui estar-hi interessat. En aquest sentit, els objectius que es persegueixen són, d'una banda, «augmentar i aprofundir en el coneixement de les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries (detecció, tractament, recursos...), i de l'altre, afavorir l'accés a restauradors i productors que treballen amb un tipus d'alimentació adequada per aquest col·lectiu.»

Per tal de poder tirar endavant aquest projecte «amb el màxim rigor i professionalitat», des de l'Ajuntament de Berga s'ha comptat amb l'assessorament mèdic d'especialistes de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, així com també de les associacions de Catalunya, i portaveus dels col·lectius d'afectats, Associació de Celíacs de Catalunya, Associació d'Intolerants a la Lactosa de Catalunya (ADILAC), Associació Catalana d'Al·lèrgies Alimentàries Immunitas Vera i la Fundació Alícia.

En aquest sentit, tots els distribuïdors o productors amb certificat de productes aptes per a intolerants i al·lèrgics poden fer ja també la seva inscripció omplint la instància que es pot descarregar a través de la pàgina web de l'Ajuntament de Berga.

Activitats prèvies

Com a activitats prèvies a la Fira cal destacar el cicle de formacions per a restauradors de la comarca, que comptarà amb dues jornades. La primera, 'Restauració sense gluten. Una oportunitat per fer créixer el teu negoci', es farà el proper 2 de maig al Pavelló de Suècia de Berga de 3/4 de 10 del matí a les 12 del migdia i comptarà amb tècnics de l'Associació Catalana de Celíacs, que abordaran les característiques de la cuina sense gluten (legislació, manipulació d'aliments, contaminació encreuada, protocols de seguretat...). La segona jornada, a càrrec de la Fundació Alícia i prevista pel 7 de juny, se centrarà en els al·lèrgens a la cuina i es treballaran temes com la identificació dels al·lèrgens, com adaptar les receptes, les precaucions en l'emmagatzematge, etc.

Aquestes jornades són gratuïtes i estan obertes a tots els restauradors de la comarca. Per a la primera, el termini d'inscripció acaba el proper dijous 28 i per la segona hi ha termini d'inscripció obert fins el dimecres 1 de juny. Per a més informació i inscripcions, tothom que hi estigui interessat pot dirigir-se a l'Ajuntament de Berga o a l'Hosteleria i Turisme del Berguedà.

Tenint en compte la importància de les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, i de les problemàtiques derivades que van des de aspectes mèdics fins a socials o legislatius, des de l'Ajuntament de Berga es fa una crida a la màxima participació per tal de poder fer extensible a tota la població, i en especial a institucions i empreses, les necessitats de les persones afectades per aquest tipus d'intoleràncies o al·lèrgies, buscant una major implicació i conscienciació d'aquells sectors o institucions que poden intervenir en la millora de la qualitat de vida d'aquestes persones.