Crear un itinerari terapèutic per l´obaga de Queralt. Aquest és el plantejament del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà i l´entitat Acciónatura amb l´objectiu de treballar per a la protecció i la revaloració dels entorns naturals del Berguedà, en aquest cas, concretament, d´una part del bosc de Queralt.

La proposta -que és més extensa- planteja marcar un itinerari a l´entorn de l´obaga de Queralt que tindria finalitats terapèutiques amb l´objectiu de pal·liar símptomes de malalties cròniques com, per exemple, la fibromiàlgia. Tal com ha explicat Jaume Hidalgo, responsable del programa Sèlvans, de l´entitat Acciónatura, l´objectiu és posar en marxa un sender marcat que inclouria «l´execució de petits exercicis per a la contemplació, l´estimulació dels sentits, la connexió amb l´entorn i la desconnexió de les tecnologies i les preocupacions». Segons Hidalgo, es preveu que, per què tingui una finalitat terapèutica, «s´haurà de fer sota el guiatge d´un monitor, que podrà explotar al màxim aquest recurs i les seves utilitats». També assegura, però, que «Queralt, com que es tracta d´un espai natural proper al centre de Berga i conegut també serà d´accés lliure».

El responsable d´aquest programa ha concretat que encara no hi ha cap itinerari implantat a Catalunya, però recorda que és una iniciativa que funciona en altres parts del món basant-se en la tècnica japonesa dels banys de bosc, a través de la qual se n´ha demostrat l´efectivitat. A més, ha avançat que a Catalunya entrarà en funcionament d´aquí a poc un itinerari d´aquestes característiques a Caldes de Malavella, i ja s´ha iniciat una prova pilot al Solsonès i a l´Alt Urgell.

Procés a seguir

Perquè un sender com aquest sigui una realitat, Jaume Hidalgo i Toni Montanyà, del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, aclareixen que «és imprescindible, primer, arribar a un acord per a la custòdia d´aquest bosc», que en el cas de Berga és de titularitat municipal. És per això que des dels col·lectius s´ha treballat la proposta amb els grups municipals representats a l´Ajuntament de Berga, perquè es pugui materialitzar. Un cop signat l´acord per a la custòdia d´aquest terreny, Hidalgo ha assegurat que «únicament caldrà disposar d´unes infraestructures mínimes i fer l´habilitació necessària per posar en marxa aquest camí». Per altra banda, ha afegit, «hi haurà d´haver un guia professional perquè els usuaris treguin el màxim profit del recurs». Per a Hidalgo, es tractaria d´una inversió «mínima», perquè «únicament es requeriran alguns panells i dur a terme un repàs del camí per fer-lo accessible».

Segons els impulsors de la iniciativa, aquest projecte pretén crear un espai de salut i benestar i un atractiu turístic sostenible, a banda de preservar la qualitat del bosc i reivindicar l´entorn natural, més enllà de garantir-ne la conservació.

Està previst que el tema es debati al ple municipal del proper mes de maig, en el qual les entitats impulsores presentaran una moció per demanar que es prenguin els acords corresponents per poder tirar endavant el projecte.

Evitar la tala de boscos

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà demana a la Generalitat que no es tali cap més bosc del territori identificat dins de l´Inventari de Boscos Singulars de Catalunya, reconeguts amb un màxim valor ecològic i mediambiental. Així ho ha explicat Toni Montanyà, membre de l´entitat berguedana, que ha recordat que al Berguedà s´han pogut localitzar tretze boscos que estan inclosos en aquest catàleg, entre els quals hi ha l´obaga de Queralt.

Amb l´objectiu d´evitar l´explotació forestal d´aquest espai i de reivindicar l´entorn natural, el Grup de Defensa, conjuntament amb Acciónatura, presenta el projecte per custodiar el terreny i dotar-lo d´un altre ús que no sigui el de l´explotació forestal. En aquest sentit, Montanyà remarca que des d´aquests col·lectius no es pretenen qüestionar els objectius de l´explotació forestal per a l´obtenció de fusta en els terrenys boscosos, però defensen que, en el cas de l´obaga de Queralt, «suposa donar una utilització inferior a les potencialitats d´ús de l´espai, en el qual, històricament, s´han dut a terme activitats d´esbarjo».

Des del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà també es reclama a la Direcció General de Forests que els permeti consultar l´Inventari de Boscos Singulars. Tot i que s´han localitzat 13 boscos al Berguedà que en formen part, es queixen que «només es disposa de les dades globals, i la identificació s´ha fet de manera orientativa». De moment, han presentat una queixa al Síndic de Greuges.