La històrica empresa Grup Palau d'Avià ha comunicat als proveïdors el seu tancament, segons ha pogut confirmar Regió7 de diferents fonts consultades que estimen que la firma deixarà sense feina unes 40 persones.

>>Grup Palau diu que s´ha vist obligat a tancar en ser víctima d´un presumpte desfalc

Les fonts consultades per aquest diari han explicat que Grup Palau va presentar un concurs de creditors aquest 18 d'abril i que pocs dies després, a final de la setmana passada, els fets es van precipitar i els seus dirigents van optar per tancar. Aquest diari ha intentat infructuosament parlar amb responsables de la firma. A l'exterior de les naus de l'escorxador, aquest dilluns aparentment no s'hi detectava moviment i al telèfon de l'empresa no contestava ningú. Sí que hi havia alguns (pocs) treballadors a l'interior de l'escorxador. Fonts consultades per aquest diari han exposat que les dificultats financeres i la dura competència per guanyar quotes de mercat poden haver influït en l'anunci de cessament de l'activitat.

En declaracions a aquest diari, l'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal va lamentar el tancament d'aquesta empresa, la més gran pel que fa al nombre de treballadors del municipi. "És una gran pena tant per l'antiguitat de la indústria com per la gent que s'han quedat sense feina". A l'escorxador, situat al nucli urbà d'Avià, hi treballaven persones del poble però també donava feina a gent de fora de la població.

Representants municipals tenen previst reunir-se aquesta setmana amb els responsables de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) per saber la situació exacta en què queda l'empresa i els treballadors i "veure què s'hi pot fer" va assenyalar l'alcaldessa.

D'altra banda, fonts consultades per aquest diari han exposat que, a banda de la crisi general que va afectar el país a partir del 2008, fa dos anys que els professionals del sector dels conills tenen moltes dificultats per cobrir les despeses. Existeix una ferotge competència per guanyar quotes de mercat a Catalunya i el País Valencià per part de grups establerts a Castella i Galícia.

Grup Palau és una empresa familiar creada a la dècada dels 50 del segle XX per Virgili Palau Estrada, que va muntar un escorxador al carrer de la Devesa 14 d'Avià. Posteriorment, els seus fills Ramon, Josep i Amadeu Palau van crear una societat anònima el 1982. El 1995 va deixar de ser només un escorxador per tenir també una sala de desfer i d'elaborats. El negoci va créixer i el 2008 va arribar a donar feina a un centenar de persones. El 2007 van tractar 2,8 milions de conills.