El tancament de l'històric Grup Palau d'Avià, que Regió7 va avançar en la seva edició de dimarts, ha estat fruit d'un presumpte delicte d'apropiació indeguda, segons un portaveu de l'empresa. Ramon Palau ha explicat a aquest diari que s'han vist obligats a tancar l'empresa per culpa d'un forat de 2 milions d'euros fruit d'un presumpte desfalc que han sofert.

El representant de la firma ha explicat que han presentat una querella criminal per presumptes pràctiques comptables il·lícites i falsificació de documents públics contra l'exgerent de la seva indústria Josep R. C., la secretària de la firma Sílvia R. i també una empresa que els auditava els comptes -Cortés y Asociados-, que, segons ha assegurat, hauria contribuït a l'apropiació indeguda.

Segons ha explicat Ramon Palau, "ens van començar a robar" a partir de l'any 2007. L'acció s'hauria allargat fins que ho van descobrir i tallar de soca-rel, el 2013. Palau acusa les persones esmentades d'apropiació indeguda, pràctiques comptables il·lícites i falsificació de documents i també de signatures. Ha explicat que haurien establert un sistema que els va permetre apropiar-se diners de l'empresa falsejant documents i els resultats de les auditories de l'empresa. Després d'haver descobert que estaven sent víctimes d'un presumpte desfalc, van encarregar dues auditories diferents per poder conèixer l'estat real de la seva salut financera. A partir d'aquí van descobrir l'espoli que havien patit i que Ramon Palau ha xifrat en 2 milions d'euros.

Aquesta situació ha comportat dificultats de liquiditat que, finalment, han estat insalvables per a la continuïtat de l'activitat d'empresa dedicada a la cria, el sacrifici, especejament i comercialitzacio de carn de conills. "No hem tingut diners per comprar la matèria primera ni pagar", ha argumentat el portaveu de la firma.

El Grup Palau, que el 2008 tenia un centenar de treballadors als seus diferents centres de treball i granges, actualment deu dues nòmines a la plantilla, segons ha admès el responsable de la indústria avianesa.

Moltes baixes

Ramon Palau ha afegit que un altre dels motius que han agreujat la situació econòmica de la firma familiar creada el 1950 ha estat l'elevat grau d'absentisme laboral a causa de les llargues baixes per incapacitat laboral transitòria que han agafat alguns dels seus treballadors. Ramon Palau ha dit que aquest fet els ha suposat reblar el clau de la seva mala situació financera.

Un cop presentat el concurs de creditors, ara cal nomenar l'administrador concursal. Els passius que arrossega el Grup Palau, amb una facturació anual estimada de 8 milions d'euros, són de creditors comercials.

Ramon Palau ha dit que malgrat que han estat una empresa capdavantera tecnològicament i viable econòmicament, amb el desfalc s'han quedat sense capital per mantenir l'activitat. Creu que "serà molt complicat tornar a arrencar". Diu que de mercat i productes competitus i de qualitat en tenen. Ha lamentat que davant de la situació amb què s'han trobat "ni els bancs ni les administracions no ens han ajudat". Palau ha dit que les entitats bancàries a les quals s'han adreçat no els han volgut deixar diners ni avalant-los amb el patrimoni personal.