Berga ha iniciat el camí per tal d'obrir a la ciutadania i amb criteris objectivables l'accés al balcó de l'ajuntament durant les festes de Patum. La mesura s'aplicarà de cara al Corpus del 2017, però per a enguany ja es començaran a prendre algunes mesures, segons van decidir anit els representants dels diferents grups municipals. L'acord per a aquest 2016 és que es limita a dues persones els convidats que poden portar cadascun dels 17 regidors de la corporació berguedana per cada tanda de Patum. A més, també hi podran portar els fills, segons va explicar a Regió7, anit, Mònica García, regidora de Patum, després de reunir-se amb representants dels grups municipals de l'oposició CDC, ERC i ICV. El PSC no va assistir a la trobada.

La reunió la va convocar la regidora Garcia amb l'objectiu de debatre amb la resta de grups l'establiment de mesures que serveixin perquè el balcó consistorial s'obri als ciutadans, pensant també en els que puguin tenir dificultats de mobilitat. Per Patum, al balcó del consistori s'hi munta un empostissat amb taulons en el qual s'aconsegueix encabir-hi -a vegades amb molt d'esforç per la migradesa d'espai- 76 persones, segons els càlculs de la regidora. Des d'aquí es té una vista privilegiada dels salts que es fan a la plaça. Actualment no existeix cap mena de norma o reglament que objectivi qui pot accedir al balcó i qui no, segons la regidora. Garcia ha dit que l'objectiu és fer la festa el màxim d'igualitària possible i que ningú no tingui privilegis.

En la reunió d'ahir, el govern de la CUP va proposar establir mecanismes que serveixin perquè el màxim nombre de berguedans tingui accés al balcó. Una de les propostes de la CUP va ser fer un sorteig. Tanmateix, ahir no es va arribar a cap acord. Se'n va parlar i s'anirà treballant. Per a aquest any es va acordar limitar el nombre d'acompanyants que poden convidar els regidors. I també reduir un xic la capacitat de l'empostissat del balcó fet de grades de fusta perquè els convidats puguin accedir-hi més fàcilment i hi estiguin més còmodes. L'aforament es deixarà en 65 persones.

La regidora Mònica García va dir que, a més a més, aquest mateix Corpus s'obrirà a la ciutadania en general l'empostissat de la Berruga. En els darrers anys aquest espai s'ha reservat a persones amb problemes de mobilitat. L'edil ha dit que sobrava espai i per això el que no convingui per a aquest col·lectiu s'oferirà als ciutadans en general.