La transhumància, una acció que forma part del cicle anual dels ramats de pastura, es converteix en atractiu turístic. Una iniciativa pionera al Berguedà que proposa la Fundació Projecte Miranda. Una entitat que treballa per difondre el coneixement i el respecte pels cavalls en llibertat i en contacte amb la natura. Per mantenir els seus terrenys i la tasca social d´acompanyament en processos de superació personal amb els cavalls com a eina de treball, els seus impulsors ideen propostes que els aportin beneficis econòmics. Rosa Galindo i Mauri Biosca encapçalen la primera transhumància col·lectiva que han iniciat aquest dilluns amb un grup de persones que caminaran entre cavalls durant una setmana.

La parella conviu amb un ramat d´una cinquantena de cavalls a la seva finca del Pla de l´Orri, a la serra del Catllaràs. Enguany, per primer cop, han traslladat els escamots a Alinyà, a l´Alt Urgell, on han passat l´hivern. Rosa Galindo ha explicat que durant el viatge d´anada van fer el trajecte amb voluntaris. Ara els cavalls han de retornar a terres berguedanes i, després d´aquesta prova, el trajecte l´han obert a clients. Es tracta del primer grup de persones que ajudarà la parella i professionals del sector a retornar els cavalls al Pla de l´Orri. «Nosaltres ho oferim com una activitat d´ecoturisme, però també l´entenem com una experiència. Estem convençuts que tindrà un retorn per a aquestes persones que hi participaran: caminar entre una quarantena de cavalls que viuen en llibertat, per camins meravellosos del Berguedà i l´Alt Urgell és una experiència única que jo considero com un camí iniciàtic», relata.

L´experiència s´allargarà pràcticament una setmana i els participants seran els protagonistes, juntament amb els cavalls, d´aquesta transhumància col·lectiva. «Ens repartirem en grups i tots serem un equip», assegura. A més, ha explicat que el recorregut es preveu per alguns trams del Camí dels Bons Homes, «es recuperaran antigues vies i camins ramaders, perduts, que eren els antics accessos als pobles del Pirineu». Això serà possible, assegura, gràcies a persones que han col·laborat en el projecte.

Combinar esforç i plaer

Rosa Galindo ha assegurat que a banda de tractar-se d´una activitat física, «es camina entre 6 i 7 hores diàries a ritme de cavall i cuidant molt les etapes i de passar per paratges únics dels quals gaudirem, també busquem que hi hagi una part de plaer que combini molt bé amb l´esforç físic i mental que es farà durant el dia». És per això que s´han organitzat visites i activitats. A banda, les estades i els àpats seran en establiments rurals.

Tot inclòs a l´estil rural

Els impulsors de la iniciativa proposen l´experiència turística com a enriquidora, tot i que evidentment reconeixen que se´n treuen uns beneficis «mínims per desenvolupar la nostra activitat». De tota manera, corroboren que es tracta d´una activitat que, en aquesta primera edició, es planteja com una prova per saber si funciona.

La comitiva ha sortit de Sant Julià de Cerdanyola. A partir d´aquí, els participants s´oblidaran de totes els despeses. Galindo ha assegurat que aquesta vegada «el preu és ajustat i cobrirem les despeses tenint en compte que ho proposem com a prova». Creuen que si la iniciativa té èxit tindrà continuïtat en properes edicions i buscaran un valor afegit a la proposta com, per exemple, permetre que els usuaris puguin fer la el recorregut muntant a cavall, enlloc de fer-lo a peu.

El tram final i una festa s´obren a col·laboradors

Els impulsors d´aquesta primera transhumància col·lectiva volen que la iniciativa tingui impacte al territori. Saben que és una activitat no apta per a tothom i per això la volen fer més accessible a aquells que vulguin participar-hi, ni que sigui, en un dels trams. Rosa Galindo i Mauri Biosca han propostat que la darrera de les etapes, la de Sant Julià de Cerdanyola a la finca del Pla de l´Orri, sigui oberta a col·laboradors, socis i a tothom qui vulgui sumar-s´hi.

D´aquesta manera, els interessats poden afegir-se a la comitiva en els darrers quilòmetres de trajecte de dues maneres. Per una banda, poden dormir divendres que ve, 6 de maig, a Sant Julià de Cerdanyola per iniciar la caminada a partir de les 10 del matí de l´endemà fins al Pla de l´Orri, o bé poden afegir-se directament a la sortida amb els escamots. També s´ofereix la possibilitat d´arribar a la finca amb vehicle i esperar allà l´arribada dels cavalls. «La voluntat és arribar a més participants i a la vegada viure tots plegats la festa de la transhumància», ha explicat Rosa Galindo. Una celebració que tindrà lloc a la casa i que inclourà un dinar amb productes de la serra del Catllaràs, amb elaboracions de receptes típiques i amb música en directe.

Calculen que la festa finalitzarà pels volts de les 7 de la tarda, quan es tornarà a baixar a peu fins a Sant Julià de Cerdanyola de manera conjuntament.