Tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat i agents rurals han alliberat a la riera de Merlès el cadell de llúdriga que, a finals de l'any passat, havia quedat atrapat en un canal del riu Bastareny, al nucli urbà de Guardiola de Berguedà. El cadell, un cop el van rescatar els agents rurals, va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa (Vallès Occidental) amb símptomes evidents de cansament. Uns dies després el van retornar al punt d'origen, ja que veïns del poble van explicar que anava acompanyat de dues llúdrigues més, una de les quals podria haver estat la seva mare. Allà, mitjançant un alliberament controlat, es va intentar sense èxit que la mare retornés al lloc i es posés en contacte amb la cria. Passats dos dies, l'operatiu de recuperació es va donar per finalitzat i el cadell, que era molt petit per sobreviure sol al medi natural, es va traslladar al Centre de Fauna de Camadoca.

La llúdriga ha viscut temporalment en unes instal·lacions de 60 metres quadrats i 2 metres d´alçada, amb dues basses d´aigua, una zona coberta i dos nius, l´un exterior i l´altre interior. Des del primer dia es va instal·lar al niu interior, on hi ha anat entrant el diferent material de què disposava, com fulles, herba seca, palla o troncs. El mustèlid no ha tingut cap interacció humana directa i se li ha fet el seguiment a través de dues càmeres de fototrampeig, que han servit per controlar el bon estat de l´animal.

Activitat principalment nocturna

Les imatges han evidenciat que la seva activitat ha estat nocturna, des de les 21 hores fins a les 5 hores aproximadament, que la llúdriga ha estat en tot moment tranquil·la, caçant i jugant amb troncs i trossos d'escorça. L'alimentació ha estat basada en peixos vius, combinats des del març amb crancs invasors, que es el que trobarà majoritàriament a la zona on s'establirà ara. L'animal actuarà, en part, com a control d'aquesta espècie forània.

Els tècnics van traslladar l'animal aquest dilluns fins al lloc d'alliberament, una àrea on s'han observat rastres d'aquesta espècie. S'ha tingut en compte que no fos massa transitada i que hi hagués menjar en abundància, en aquest cas cranc de riu invasor, tant cranc vermell com, sobretot, cranc senyal.

La llúdriga és una espècie protegida i s'està treballant per conservar-la als rius catalans. Des del 1995 fins al 2001, al nord-est de Girona es van reintroduir exemplars procedents d'Astúries, Extremadura i Portugal, i s'ha establert una població estable que s'està expandint. Ja se l'ha vist a l'Ebre, a la Muga, al Fluvià, al Llobregat, al Besòs, al Congost i al Tenes.