Gais d'Osona trien la Patum per reivindicar el seu paper a les festes populars

Un col·lectiu d´homosexuals de Vic es fa fotos amb la imatgeria patumaire per visualitzar la presència gai a les festes

07.05.2016 | 07:41
Gais d'Osona trien la Patum per reivindicar el seu paper a les festes populars

Per primer vegada, enguany, la Patum serveix de marc perquè col·lectius homosexuals reivindiquin la quotidianitat de la seva presència en els diferents àmbits de la vida, també en el de les festes populars com a plataformes de cohesió social i mostra de la diversitat del país.

La condició universal de la festa berguedana per excel·lència n´ha potenciat el seu atractiu. Cada any el patronat de la festa rep nombroses invitacions perquè la comparseria participi en festes de tota mena i en qualsevol racó del món. Aquest 2016, l'òrgan que gestiona la celebració reconeguda per la Unesco el 2005, va rebre una petició fins ara inèdita. L'entitat Talcomsom de Vic, que representa el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB), va demanar als gestors de la festa berguedana permís per retratar-se amb la imatgeria de la festa. Van rebre el vistiplau d'aquest organisme i, recentment, integrants de l'entitat s'han sotmès a una singular sessió fotogràfica, per poc habitual, a la Casa de la Patum. El makking off de la sessió il·lustra aquest reportatge.

Aquest treball forma part d'un projecte de Talcomsom. Enguany Vic és la Capital de la Cultura Catalana i l'entitat durà a terme una exposició de persones homosexuals participant (o fent-ho veure pel muntatge fotogràfic) a diferents festes del país. Al Berguedà, les festes triades han estat la Patum –de la qual ja s'ha fet la sessió de fotos– i falta fer la de la Fia-faia, ambdues manifestacions amb el segell de la Unesco. D´aquesta manera han volgut que les celebracions retratades fossin rellevants i conegudes més enllà de les fronteres on tenen lloc.

El president de Talcomsom, Marc Parareda, ha explicat a Regió7 que van triar les festes com a tema perquè lligava amb el fet de la capitalitat cultural catalana de Vic i també perquè no van trobar antecedents que s'hagués fet aquest tipus d'exposició anteriorment. «Vam creure que era una oportunitat d'afegir-se a la capitalitat cultural catalana» de Vic.

L'exposició serà itinerant i es podrà veure inicialment a Vic a final de juny, unes dates en les quals s´escau el Dia de l´Orgull Gai, el 28 de juny. «Vam considerar molt interessant organitzar una mostra de persones LGTB participant en festes de la cultura popular, que en el fons és una cosa habitual». Parareda sosté que «com que allò important és fer la festa i mantenir la tradició, l'orientació sexual no és rellevant».

La sessió berguedana s'ha fet a la Casa de la Patum i els protagonistes són el mateix Parareda i altres membres de Talcomsom de Vic. «Del Berguedà encara no hem animat ningú», explica somrient. «Tenim simpatitzants que són d´aquí a la comarca però, uns per vergonya de sortir en una foto a una exposició i d´altres perquè no els anava bé el dia, no han pogut o no els ha vingut de gust sortir, no per estar a l´armari sinó perquè fa respecte que tothom et vegi exposat», ha explicat.

A Berga, durant una sessió d'un parell d'hores han buscat la manera de retratar-se amb les figures patumaires i elements de la festa per tal d'intentar copsar una imatge de la diversitat d'orientacions sexuals des del respecte, la complicitat, molta naturalitat i grans dosis de sentit de l'humor.

A la mostra s´hi podran veure un ampli ventall de fotos de festes, algunes captades en el decurs de les celebracions i d´altres de preparades perquè per dates no anava bé o, com el cas de la Patum, perquè fer-les a plaça «amb tanta gent hauria estat molt difícil».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

La Farsa no convoca el concurs de Garrofes després de la baixa participació dels darrers anys

La Farsa no convoca el concurs de Garrofes després de la baixa participació dels darrers anys

El certamen per escollir els versos satírics que es llegeixen durant Els Pastorets s'ha celebrat...

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Puig-reig esdevé el centre del pubillatge amb l'acte de proclamació dels representants nacionals

El Berguedà, fart dels boletaires incívics

El Berguedà, fart dels boletaires incívics

Veïns i alcaldes reclamen mesures per tal de combatre les males accions d'algunes de les persones...

L´Hospital Comarcal Sant Bernabé, entre els millors d´Espanya segons els premis Top 20

El centre hospitalari del Berguedà ha estat premiat en les categories de gestió global i àrea de...

La Catalunya central fomenta l´economia verda a les empreses

La Catalunya central fomenta l´economia verda a les empreses

La consellera Meritxell Serret clou la Green Week a Berga

Enllaços recomanats: Premis cinema