L'Ajuntament de Berga s'estalviarà més del 25% en la factura d'hores extraordinàries del seu personal per la Patum d'enguany en relació amb la del 2015. Així ho va anunciar l'alcaldessa, Montse Venturós, aquest dijous al vespre. El ple va donar llum verd a una proposta que no va obtenir el suport dels representants dels treballadors. Tot això s'aplicarà perquè el personal ha decidit acceptar les noves condicions tot i no estar-hi d'acord, segons va detallar Venturós. Hi van votar a favor CUP, ERC i el regidor de CiU Francesc Xavier Francàs, que va trencar la disciplina de vot del seu grup, que es va abstenir, com el PSC i ICV.

Francàs va dir que volia donar un vot de confiança al govern, i la CUP i ERC van agrair l'esforç dels treballadors. El portaveu de CiU Antoni Biarnés va dir que no s'han d'ajustar.

L'alcaldessa va explicar que el 2015 el personal va fer 1.641 hores extres per Patum, amb un cost total de 72.972 euros. Enguany la xifra es reduirà a 1.279 hores i 40.717 euros segons va explicar la regidora de Recursos Humans Sílvia Armengou. Les raons d'aquesta important reducció del nombre d'hores extres són les següents. Per una banda, les hores que el personal faci el divendres de Corpus no computaran com a extres, com fins ara, sinó com a ordinàries atès que és un dia laborable.

Per una altra banda, les hores extres es pagaran amb diners però també amb hores de descans. Així el 66% seran retribuïdes amb el 219% més del preu d'una hora ordinària (com el 2015) i l'altre 33% es compensarà amb hores, va detallar Venturós. Les casuístiques del nombre d'hores extres realitzades varia. Un dels casos de nombre d'hores més elevat (n'hi ha dos) és que es facin 59 hores. Se'ls compensaran el 66 % amb diners i el 33% amb descans, en aquest cas 6,8 dies de festa. Cada hora extra dóna dret a 2,5 de descans. La major part del personal fa menys hores extres per Corpus que el cas esmentat, segons Venturós.

En total, per Patum faran hores extraordinàries 57 persones de les brigades (per recollir la vidalba amb què es vesteix els plens, per exemple), de la Policia Local, dels serveis d'informació i comunicació, del gabinet d'alcaldia. Es tracta d'una xifra lleugerament inferior a la del 2015 perquè hi ha personal de baixa o que s'ha jubilat.

Sense acord

L'alcaldessa va exposar que aquestes seran les condicions que s'aplicaran malgrat que el govern i els representants dels treballadors no han arribat a cap acord sobre els criteris per cobrar les hores extres de Patum. Amb tot, segons Venturós, "els treballadors prestaran aquests serveis voluntàriament".

En aquest sentit va explicar que és comprensible que el personal no vulgui renunciar als seus drets laborals. Però alhora va destacar que el personal municipal "dóna la cara d'una forma increïble per l'Ajuntament" pel fet d'acceptar els criteris per cobrar les hores extres de Patum malgrat no estar-hi d'acord. L'objectiu de la mesura "és poder pagar les hores extres i no generar més dèficit", ha manifestat la dirigent berguedana

Blanc i negre

El grup majoritari a l'oposició, CiU, es va abstenir. El seu portaveu, Antoni Biarnés, creu que el govern "no ha treballat prou per obtenir el consens" amb el comitè d'empresa, ja que la proposta es va rebutjar. A més, va defensar que el sistema del 2015 promogut per CiU "era méd satisfactori que el d'ara".

Biarnés considera que el nou no ofereix garanties que es paguin menys diners per les hores, ja que l'acord detalla que es pagaran 65.000 euros en concepte d'hores extres, "cosa que no entenem", i en canvi hi haurà més hores per compensar.

Ermínia Altarriba, d'ERC, grup que hi va votar a favor, sosté que aquest "és un tema que s'ha de regularitzar".