El compte enrere ha finalitzat i avui Berga obrirà les portes d'una altra edició de la Fira de Maig, que arriba amb ganes de renovar-se, fet que ha generat expectació per comprovar com serà. Per primer cop els estands no són els estandarditzats de sempre, sinó que se n'han fet uns expressament amb 1.000 palets de fusta.

Ahir a la tarda ja hi havia diferents expositors preparant els seus espais, i utilitzaven elements decoratius compatibles amb els palets, com flors i taulells de fusta. A més, els operaris acabaven d'enllestir els darrers detalls. Hi ha molts expositors que no muntaran la parada fins avui mateix. Enguany, la fira durarà tot el cap de setmana.

Rere els canvis, alguns expositors han viscut amb neguit el que consideren una manca d'informació sobre com els afectarien les novetats en qüestions de logística del muntatge dels estands. D'altres, en canvi, lloen sense reserves els canvis, perquè pensen que fomenten la renovació i seran un revulsiu per evitar l'estancament i fer sempre el mateix. Sigui com sigui, l'element més incontrolable de tots, i sobretot en una mostra que se celebra a l'aire lliure, és el temps. Les previsions indiquen per a avui cel tapat, clarianes i pluja.

Canvis per millorar

L'àrea de Promoció Econòmica del consistori berguedà ha apostat per canviar els estands que es feien servir fins ara -de lloguer- en forma de cubicles per uns de nous fets amb palets i concebuts pel dissenyador berguedà Salvador Vinyes, més oberts. Ha utilitzat un miler de palets cedits gratuïtament per l'empresa Serradora Boix. Ha creat dos espais expositius situats en dues grans veles: una a la plaça de Viladomat (36 estands sobretot d'empreses) i l'altra a l'inici del passeig de la Indústria (el Vall), després de les fonts, amb 40 estands sobretot d'entitats. Amb els palets col·locats de forma vertical ha format un eix central d'uns 2,4 metres d'alçada amb les seves seves corresponents particions. Els expositors han pogut triar quedar-se estands de 9 metres quadrats o bé de 18. El terra és el mateix asfalt. Tenen una paret de fons i dues de laterals que fan una forma esgraonada i això els dóna un atmosfera diàfana, d'obertura.

Entre els expositors que els sembla bé la nova proposta hi ha Alter Sport. El seu portaveu, Albert Navarrete, ha reconegut que "al principi ens va sobtar el timing, hem anat una mica tard de temps" a causa dels canvis. Amb tot, "ara que ja ho hem vist, ens agradat la idea i també poder fer una fira amb menys recursos". I és que el nou model d'estands costa a les empreses uns 60 euros, i els anteriors costaven uns 300. Navarrete ha indicat que "al final ens ha agradat, queda plenament integrat" i s'escau que els mobles que aquesta jove empresa posarà al seu estand també són fets de palets, "semblarà fet a mida", ha comentat satisfet Navarrete.

Un altra opinió favorable al canvi és la de Dolors Grau, codirectora de l'exploratori de Recursos de la Natura de la UPC. "Ho trobo una iniciativa genial. Tot el que sigui innovar, provar coses noves, està bé per avançar". Destaca el fet que s'aposti per persones de casa per dissenyar l'espai i que s'hagi fet amb palets de fusta perquè "lliga" amb la riquesa del sector forestal de la comarca i és un dels seus sectors estratègics. El material expositiu els anirà bé amb els nous estands ja que faran servir roll-ups i pop-ups. A més, per reblar el clau, destaca que el preu dels estands és el 85 % més econòmic i que això "a la llarga pot fomentar que la gent hi participi".

Falta d'informació

Una altra visió és la de Xavier Güell de l'Escola Xarxa amb un llarg historial com a expositor al certamen. "S'han fet canvis estructurals de la fira i ens hauria agradat disposar de la informació necessària de tot el que això comportava amb prou antelació".

Güell ha lamentat aquesta manca d'informació i ha recordat que aquest any no s'ha fet la trobada prèvia que es feia habitualment amb els expositors per comentar detalls de l'organització. Considera que, a causa precisament dels canvis organitzatius, la reunió informativa esmentada era més necessària que mai.

Hi ha altres casuístiques, com la de les empreses Mil Vins, que han declinat participar a la mostra en desacord amb els canvis del model d'estands. La seva representant, Begonya Picazo, ha explicat que els nous estands no els van bé perquè no disposen d'un sòcol per al terra que els aïlli del quitrà del terra en cas de pluja. En el seu cas, això és important per evitar que les caixes del material es mullin en el cas que plogui duran la fira, es filtri l'aigua i es facin malbé.

I pel que fa a la seva altra empresa de salut i estètica dental, ha dit que la nova tipologia i imatge dels estands de palets de fusta no està en consonància amb la que volen projectar. Per tot plegat han decidit no ser a la mostra.

D'altra banda, Marga Baraldés, representant de Berga Resort, un dels expositors més veterans del certamen, considera que a banda dels pros i els contres que puguin tenir les modificacions introduïdes a l'edició d'enguany "s'ha de donar un vot de confiança" als organitzadors de la fira abans de fer un balanç global dels canvis.