El regidor Francesc Xavier Francàs, del grup de CiU a Berga, ha defensat el seu dret a trencar la disciplina de vot com va fer en el darrer ple ordinari, tal com va informar aquest diari. Francàs va votar a favor de la proposta de la CUP del nou sistema de retribució de les hores extres de Patum al personal municipal. La resta dels seus companys del grup de CiU, en canvi, es van abstenir. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de la CUP, Francàs i ERC. Es van abstenir la resta de regidors de CiU presents al ple, i els del PSC i ICV.

L'edil ha rebutjat que la seva acció es pugui interpretar com un trencament dins del grup. "De crisi no n'hi ha cap ni una", ha defensat, argüint que "la prova és que en la resta de punts" va votar igual que els seus companys. "No cal fer-ne cap més lectura perquè no hi ha res més, no hi ha cap mena de trencament", ha assegurat a Regió7. "Després del ple vam anar a sopar tots junts, no hi ha cap tensió". I ha afegit que "el dia que no m'agradi, passaré la porta".

Francàs ha justificat el seu vot exposant que durant la negociació entre el govern de la CUP i el comitè d'empresa pel nou sistema de retribucions, es va escampar el rumor que ell i el seu company de grup, el regidor Pau Bessa, estaven pressionant representants dels treballadors perquè votessin en contra de la proposta de la CUP. Francàs ho va voler explicar al ple per negar-ho rotundament (també ho va negar Bessa) i perquè quedés clar que ell actua d'acord amb el seu criteri, de forma autònoma més enllà de la disciplina de vot. A més, ha justificat que no volia anar en contra de les finances municipals. La proposta de la CUP suposa que el consistori pagarà 40.717 euros en concepte d'hores extres per Patum als seu personal, quan el 2015 en va abonar 72.792 euros. Un estalvi que considera que cal tenir en compte.

Tal com ja ha informat aquest diari, una part de les hores, el 33%, es pagarà amb descans. El 66% es pagarà amb diners.

Un fet puntual

Per la seva banda, el cap de files de CiU Antoni Biarnés ha explicat a Regió7 que al grup que lidera debaten els temes prèviament al ple, "i acordem una posició comuna que després traslladem al ple. Així ha estat fins ara, i així continuarà essent en el futur". Sobre el vot de Francàs, "el problema és que en la reunió que vàrem fer dimecres per tractar dels temes del ple, en Francàs no hi va ser ja que estava participant al Consell Nacional de Convergència que tenia lloc al mateix moment". Per tot plegat, ha indicat Biarnés, "no donem més importància a aquest episodi, perquè és resultat de la circumstància que en Francàs no havia pogut participar del debat del dia anterior, i perquè entenem que ell només volia deixar clar que no eren veritat els rumors falsos i malintencionats que corrien en el sentit que ell havia estat fent maniobres per induir els treballadors a oposar-se a l'acord".