Una alumna de l´institut de Puig-reig ha guanyat el premi Protagonistes del Demà que lliura Rotary Club del Berguedà. El guardó té com a objectiu premiar els estudiants «excel·lents» a nivell acadèmic i també que demostrin habilitats d´expressió oral, capacitat de síntesi, empatia i implicació social, i és el segon any consecutiu que es premia un alumne de l´institut de Puig-reig. Enguany la navassenca Laura Escudé ha rebut aquest reconeixement que Rotary Club va reformular l´any passat amb l´objectiu d´adaptar-lo als nous temps.

Escudé ha estat la guanyadora entre quatre alumnes més de segon de batxillerat de la resta d´instituts del Berguedà. Cada centre ha escollit l´alumne que s´ajustava millor al perfil i tots ells han hagut de lliurar el seu treball de recerca i presentar-lo davant d´un tribunal, a banda d´un informe acadèmic i personal elaborat pel centre. Entre els cinc candidats, Escudé ha estat la més ben valorada, per les seves aptituds personals i també pel seu treball de recerca. La jove navassenca, que estudia a l´institut de Puig-reig des de segon d´ESO, ha elaborat setze cremes facials diferents, una per a cada tipus de pell que ha determinat ella mateixa després d´un estudi exhaustiu.

La seva recerca, titulada Cosmètica econatural. Elaboració d´una gamma de cremes facials, ha consistit en la creació de setze tipus de cremes «que aportin beneficis segons les característiques de cada pell». Assegura que sempre s´ha interessat per aquest vessant científic, «i vaig tenir clar que volia fer un treball que tingués una part pràctica per remenar a casa». Per elaborar les cremes ha participat en cursos i s´ha format per obtenir els resultats finals, que han estat reeixits. «Hi ha molt desconeixement sobre els diferents tipus de pell que hi ha, i els productes que van millor per a cadascun», diu per justificar el perquè d´haver escollit aquest tema per al treball.

Escudé no vol dedicar-se a l´elaboració de cremes ni cosmètics, però l´esperit científic el porta a dins. La setmana vinent finalitzarà les classes de batxillerat per començar la preparació per a les proves de selectivitat, però té pensat que l´any vinent vol estudiar alguna carrera de la branca científica. «Estic acabant de decidir, però m´agradaria fer biologia humana o genètica», assegura.

Esculli la carrera universitària que esculli, té clar que haurà de marxar de la Catalunya Central. Com a mínim, durant l´etapa d´estudiant. Tot i que coneix que al Bages i al Berguedà hi ha algunes sortides formatives, Escudé hi troba a faltar més oferta universitària pública. D´aquí a uns anys s´imagina havent finalitzat els estudis i podent-s´hi dedicar professionalment. Encara que li agradaria tornar a casa a treballar, no pensa gaire en el futur. Creu que l´actual situació econòmica no ajuda els joves a poder-se formar, «i els que ho aconsegueixen, tampoc tenen cap garantia de poder treballar d´allò que han estudiat. S´ha d´estudiar el que t´agrada, sense pensar gaire en el futur i encara que potser no t´hi puguis dedicar», assegura.