Gironella ja disposa d'un estudi de mobilitat al municipi elaborat per la Diputació de Barcelona. «Es tracta d'una eina per a l'administració local en la planificació integrada de les diferents xarxes que conformen el sistema de transport, sempre basada en la normativa i directrius que ho regulen» han indicat fonts de l'ens provincial. El treball ha estat lliurat pel diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, a l'alcalde de Gironella, David Font i el regidor Josep Maria Castellà.

L'estudi fa un conjunt de propostes d'actuació, tant pel que fa a la mobilitat a peu, la mobilitat en bicicleta, la mobilitat en transport públic, l'aparcament i altres mesures a tenir en compte en el futur. En general, l'estudi es fixa uns objectius com són incrementar la participació dels models no motoritzats i el transport públic en els desplaçaments interns afavorint un transvasament model d'usuaris del cotxe vers els transports més sostenibles.

El treball també proposa aspectes com incrementar la participació del transport públic en els desplaçaments de connexió, recuperar espai públic destinat actualment als vehicles, augmentar la superfície i qualitat de la xarxa viària dedicada als vianants i fomentar l'ús de la bicicleta com a mode de transport.

Pel que fa al vehicle privat, l'estudi fomenta el seu ús més d'una forma més eficient, alhora que vol garantir l'accessibilitat a la via pública i als transports a les persones amb mobilitat reduïda amb l'adaptació de les voreres i els diversos punts d'accés. L'estudi també fa referència a aspectes per reduir l'accidentalitat, la contaminació atmosfèrica i la contaminació acústica.