Pels volts de 2/4 d´1 del migdia, davant de l´hotel al passeig de la Indústria, un home que passeja per la fira amb un amic es troba malament. Sembla que té punxades al pit i de seguida cau de genolls i s´estira a terra amb símptomes evidents de tenir una aturada cardiorespiratòria. Els vianants l´observen paralitzats. Afortunadament, hi ha qui reacciona i, a més de trucar al 112, demana que s´acostin a l´hotel i portin urgentment el desfibril·lador extern automàtic (DEA) de què disposa l´establiment. I, mentre el seu amic li fa un massatge cardíac, compareixen la Policia Local i els Mossos d´Esquadra, que garanteixen un perímetre perquè el malalt pugui ser atès. De seguida, quan arriba el DEA, li apliquen la descàrrega i sembla que el malalt respon, així que el deixen en mans dels sanitaris del SEM, que han respost a la trucada del 112. Tot acaba bé.

Afortunadament es tracta només d´un simulacre organitzat per l´entitat De tot cor, aprofitant l´afluència de públic a la Fira de Maig per «conscienciar la població que tenir una aturada és una cosa que ens pot passar a tots». Aquesta entitat, formada per voluntaris que són professionals de la salut i de Creu Roja, s´ha proposat convertir Berga en una ciutat cardioprotegida. I això vol sobretot conscienciació i donar les eines bàsiques de què cal fer si ens trobem davant d´un infart miocàrdic. De tot cor té previst un segon simulacre a la Fira d´enguany i no descarten repetir actuacions semblants sempre que hi hagi moviment de gent al carrer.

Una de les properes accions de conscienciació que ja tenen organitzades és la formació a les comparses de la Patum. Josep Gomà explica que, en un cas com aquest, «amb tres passos es pot salvar una vida». Diu que les comparses només han de tenir clar que «cal actuar ràpidament, parar la Patum i trucar a emergències».

Des de l´entitat estan disposats a fer formació a associacions de veïns, altres entitats i tothom qui ho demani. Gomà afirma que «invertim el nostre temps lliure en aquest tema, però sabem que l´estem guanyant, perquè un dia podem ser nosaltres els que tinguem una aturada cardíaca i, com més gent sàpiga què ha de fer, més possibilitats tenim de sortir-ne».