La represa de les obres de la depuradora d'Avià no es farà dins del primer semestre del 2016 ni tan sols aquest any, tal com com havia anunciat el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, i el director de l'àrea de sanejament d'aigües residuals, Josep Maria Obis, a l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, i el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, en una reunió el gener.

Fonts de l'ACA han explicat a aquest diari que han de redactar "un nou projecte constructiu de l'estació depuradora d'Avià, en col·laboració amb els serveis tècnics municipals i el Consell Comarcal del Berguedà". Les seves previsions són "poder licitar els treballs corresponents a la redacció del projecte i l'execució de les obres associades al llarg del 2017".

En la reunió de principi d'any, fonts de l'ACA van informar que tenien planificada la represa del sanejament i depuració del nucli d'Avià, Graugés, Molí del Castell i Torre Piquer (col·lectors en alta i estació depuradora) per portar-la a terme i completar-la entre els anys 2016 i 2021.

Les obres de la depuradora van quedar encallades el 2010. Es va estendre una part de la xarxa de col·lectors amb un cost de 800.00o euros. Sense depuradora, Avià continua abocant les seves aigües residuals sense cap mena de tractament a la riera de Coforb, i d'aquí, al riu Llobregat.

La notícia que ara l'ACA anuncia que ha de fer un nou projecte de la depuradora ha caigut com una galleda d'aigua freda a Avià perquè creuen que és una maniobra que dilatarà encara més l'execució d'una obra prioritària. Josep Subirana, regidor de Medi Ambient, ha dit a Regió7 que "ens sentim enganyats" ja que fins ara, quan han parlat amb els responsables de l'ACA, "cada vegada ens deien que sí i que la represa de les obres era imminent". En canvi, "ara, de cop i volta", els han anunciat que s'ha de redactar un projecte nou "perquè el que hi ha, que és del 2002, ha quedat desfasat".

Josep Subirana creu que en realitat "es tracta d'una excusa perquè es podria fer una modificació del projecte" i ja serviria, i es podrien actualitzar els costos de l'obra, que poden haver variat en catorze anys. Subirana considera que "l'ACA està improvisant, ens van dir que tenien diners per tornar a engegar l'obra i potser no en tenen i per això estan tirant pilotes fora". A més, ha matisat que de les noves directrius de l'ACA per a aquest "rocambolesc" afer "no en tenim cap constància per escrit".

Subirana ha explicat que s'entrevistaran amb els assessors legals del consistori per veure si poden emprendre accions legals per obligar l'ACA a fer l'obra. Ha declarat que se senten "impotents, estem lligats de mans i peus" perquè el consistori té poca capacitat per decidir un assumpte sobre el qual no té ni competències ni diners.