Els alcaldes d'Avià, Sant Julià de Cerdanyola i Borredà, tres municipis que tenen encallada des de fa 13 anys la construcció de les respectives depuradores d'aigües residuals, estan decidits a fer front comú, segons ha explicat un d'ells, l'alcalde de Borredà, Joan Roma (PSC). El dirigent socialista es mostra molt crític amb l'ACA, que és l'ens de l'administració que hauria d'assumir-ne els costos, i que ara indica que cal redactar de nou els projectes perquè han quedat obsolets. Aquesta revisió tècnica té una primera conseqüència directa, que és l'ajornament de la inversió, en aquests moments sense data.

Les depuradores van ser adjudicades a empreses que havien concursat amb la previsió de ser construïdes i entregades en un termini no superior als 2 anys, i n'han passat 13. Roma considera que ara l'administració, sobretot després del retard, no pot dir que s'ha de fer una nova redacció.

Roma hi veu una sortida de l'ACA als greus problemes econòmics que arrossega, que, afegits als que té la mateixa Generalitat, fa que sigui difícil fer la despesa per construir les depuradores. Però assegura que els projectes redactats "són perfectament vàlids".

Per a Roma, "els nous directius de l'ACA diuen que per fer les tres depuradores necessiten un informe/dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per garantir la legalitat de mantenir una adjudicació vigent" i tem que "aquest informe/dictamen ha d'arribar abans de l'estiu". Els alcaldes, però, s'han alarmat en veure que en la comunicació de l'ACA s'adverteix que hi ha la possibilitat que els informes indiquin que els projectes no són adequats avui. I aquí és on els alcaldes han dit prou.

Roma ha fet estudiar el del seu municipi i assegura que "el trobem plenament vigent tècnicament". I acusa l'administració de fer una maniobra tècnica per no assumir la despesa en aquest moment. A més a més, adverteix que hi pot haver una altra intencionalitat, que és la de fer uns nous projectes que a l'hora de la veritat siguin una pantalla per poder fer un abaratiment del projecte.

Finançament garantit

En el cas de les tres depuradores, segons Roma, l'empresa adjudicatària disposa del finançament necessari per construir-les i cobrar-les per un sistema similar a l'alemany. És a dir, l'empresa avança tots els diners del cost de les obres, s'encarrega del manteniment durant 15 anys i les cobra a poc a poc de la Generalitat. Per tant no hi ha excusa per no executar-les. L'empresa té 6 milions d'euros disponibles, i l'adjudicació feta, encara que sigui de 13 anys enrere.

L'alcalde de Borredà recorda que "la creació de l'Agència Catalana de l'Aigua tenia per objectiu ocupar-se de tot el cicle de l'aigua, des de la captació fins a la distribució, depuració de les aigües brutes i retorn de les aigües netes als cursos fluvials de Catalunya".

"Aquests tres municipis tenen la mateixa situació i problemàtica -explica Roma- derivada d'un exemple clar d'actuació irregular i paradigmàtica de com l'ACA ha gestionat els seus recursos i ha incomplert la legislació vigent". I en els tres casos coincideix que són de la conca alta del Llobregat, que van tenir una adjudicació pràcticament alhora i que són de poblacions relativament petites.