Els organitzadors del Festival de la Baells aposten, per tercer any consecutiu, per programar activitats durant tota la temporada estival i no únicament un cap de setmana, tal com s'havia fet fins al 2014, quan es va decidir canviar-ne el format. Una nedada popular, demà diumenge, donarà el tret de sortida a la trentena de propostes que formen el programa d'activitats d'enguany, que finalitzaran el 18 de setembre amb la Sailfish Halftriatló Berga.

La zona de l'embassament i també altres espais de Vilada i Cercs acolliran activitats esportives i d'oci per a tots els públics. L'objectiu és clar, tal com han assegurat l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, i la regidora de Vilada, Carme Cirera: dinamitzar aquest recurs turístic i potenciar-lo per donar-lo a conèixer als visitants però també als berguedans. El representant del Consell Comarcal, Francesc Xavier Francàs, ha recordat que en els darrers anys s'ha treballat per "treure el màxim de profit" d'aquest recurs i assegura que la conversió del festival original -que només durava un cap de setmana- en la proposta ac- tual ha estat un encert. Les activitats són organitzades per les institucions (ajuntaments de Cercs i Vilada, Agència de Desenvolupament i el Consell Comarcal del Berguedà i l'Agència Catalana de l'Aigua), entitats esportives i també empreses que donen vida a l'entorn de l'embassament.

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha recordat que "possiblement durant molts anys el Berguedà ha viscut d'esquena a l'embassament", però ha afegit que ja en fa uns quants que es treballa per "potenciar-lo turísticament i dotar-lo d'uns usos per convertir-lo en un espai lúdic i per a la pràctica d'esport, un fet que portarà més visitants i que ha de ser positiu per a l'activitat econòmica del territori".

En aquest sentit, Calderer, Cirera i Francàs han destacat algunes de les accions que s'estan duent a terme des de les administracions locals i conjuntament amb la Diputació de Barcelona, com són la redacció -que ja s'ha iniciat- del pla especial que ha de determinar les possibles actuacions urbanístiques a l'entorn del pantà; i del pla d'usos que especificarà què s'hi pot fer dins l'aigua i al seu entorn.

D'altra banda, han explicat que en els darrers mesos s'estan realitzant les proves de la nova visita museïtzada a l'interior de la presa, que s'inaugurarà oficialment properament, i ja han anunciat una de les actuacions que es faran al llarg d'aquest any per millorar l'atenció dels visitants que arriben a l'embassament: la construcció d'un centre de recepció que servirà de punt d'acollida dels turistes i on podran informar-se de les activitats i serveis que s'ofereixen en aquest recurs.