Una estada de deu mesos als Estats Units amb totes les despeses pagades per estudiar i conèixer gent. Aquest és el premi que li ha caigut del cel a la jove berguedana Iria Garcia, de només quinze anys i alumna de l´institut Serra de Noet de Berga. Bé, no ha estat ben bé un regal caigut del cel, sinó que és el resultat d´hores d´esforç. Un premi que reconeix la seva trajectòria acadèmica i el fet d´haver superat unes proves.

Iria Garcia s´ha presentat a les beques que convoca anualment la Fundació Amancio Ortega que permeten a joves estudiants realitzar la seva formació acadèmica a l´estranger. La seva tutora, Sílvia Salvador, va proposar-li que s´hi presentés. «Sempre m´han agradat molt els idiomes i he tingut facilitat per les llengües, i vaig decidir presentar-m´hi», explica. A la primera fase s´hi van presentar 7.800 persones, que van fer l´examen escrit d´anglès. D´aquestes en van seleccionar 1.500, que van haver de superar una prova oral. Finalment, només 500 han aconseguit la beca, i entre aquestes la jove berguedana, que el proper mes d´agost viatjarà a Michigan, on conviurà amb una família mentre estudia el primer de batxillerat en un institut de la zona.

Garcia està molt contenta d´haver aconseguit la beca. Assegura que «des de petita havia somniat poder viatjar als Estats Units i no vaig dubtar ni un minut a acceptar-la». I és que pel camí hi ha hagut companys seus d´altres punts de l´estat espanyol que han decidit renunciar-hi. No s´han vist capacitats. «Pensar que estaràs deu mesos fora de casa no és fàcil», diu la Maria del Mar, mare de la Iria. «Però és una experiència nova i que m´aportarà moltes coses», afegeix la filla. La jove estudiant creu que quan torni d´aquesta estada a Mi-chigan haurà crescut com a persona, a banda d´haver pogut conèixer molta gent nova i haver millorat el seu nivell d´anglès. «Al principi suposarà un gran canvi, però un cop m´hi adapti, espero poder-ne gaudir molt», ha afegit.

Els seus pares, la Maria del Mar i el Cèsar, ho veuen com una oportunitat per a la seva filla. Tot i que asseguren que la trobaran a faltar, estan contents «perquè no passa sempre que t´ofereixin un any d´estudis a l´estranger amb totes les despeses pagades. Això per a una família normal és impensable per l´alt cost econòmic que suposa», asseguren. La jove berguedana també els trobarà a faltar i té clar que si ha pogut arribar fins on és ara és gràcies als seus pares i també als seus germans, l´Enol i el Cèsar, dels quals també li costarà separar-se.

Familiars, amics, professors i companys de l´institut l´han felicitat i l´encoratgen a aprofitar aquesta oportunitat. Amb la mirada al futur, no sap què passarà després d´aquests deu mesos. Una opció seria poder continuar els estudis als Estats Units. «Si demostres interès i ho aproves tot, et poden renovar la beca», diu. Encara falta molt, i de moment Garcia es prepara per iniciar aquest viatge que la millorarà com a persona i en el camp dels idiomes. A banda de l´anglès, també ha estudiat alemany i vol aprendre xinès i rus.