Iria Garcia: «Des de petita que he somniat poder viatjar als Estats Units»

La jove berguedana ha estat seleccionada entre 7.800 estudiants de tot el país per fer una estada de deu mesos a Michigan

16.05.2016 | 14:01
Iria Garcia

Una estada de deu mesos als Estats Units amb totes les despeses pagades per estudiar i conèixer gent. Aquest és el premi que li ha caigut del cel a la jove berguedana Iria Garcia, de només quinze anys i alumna de l´institut Serra de Noet de Berga. Bé, no ha estat ben bé un regal caigut del cel, sinó que és el resultat d´hores d´esforç. Un premi que reconeix la seva trajectòria acadèmica i el fet d´haver superat unes proves.

Iria Garcia s´ha presentat a les beques que convoca anualment la Fundació Amancio Ortega que permeten a joves estudiants realitzar la seva formació acadèmica a l´estranger. La seva tutora, Sílvia Salvador, va proposar-li que s´hi presentés. «Sempre m´han agradat molt els idiomes i he tingut facilitat per les llengües, i vaig decidir presentar-m´hi», explica. A la primera fase s´hi van presentar 7.800 persones, que van fer l´examen escrit d´anglès. D´aquestes en van seleccionar 1.500, que van haver de superar una prova oral. Finalment, només 500 han aconseguit la beca, i entre aquestes la jove berguedana, que el proper mes d´agost viatjarà a Michigan, on conviurà amb una família mentre estudia el primer de batxillerat en un institut de la zona.

Garcia està molt contenta d´haver aconseguit la beca. Assegura que «des de petita havia somniat poder viatjar als Estats Units i no vaig dubtar ni un minut a acceptar-la». I és que pel camí hi ha hagut companys seus d´altres punts de l´estat espanyol que han decidit renunciar-hi. No s´han vist capacitats. «Pensar que estaràs deu mesos fora de casa no és fàcil», diu la Maria del Mar, mare de la Iria. «Però és una experiència nova i que m´aportarà moltes coses», afegeix la filla. La jove estudiant creu que quan torni d´aquesta estada a Mi-chigan haurà crescut com a persona, a banda d´haver pogut conèixer molta gent nova i haver millorat el seu nivell d´anglès. «Al principi suposarà un gran canvi, però un cop m´hi adapti, espero poder-ne gaudir molt», ha afegit.

Els seus pares, la Maria del Mar i el Cèsar, ho veuen com una oportunitat per a la seva filla. Tot i que asseguren que la trobaran a faltar, estan contents «perquè no passa sempre que t´ofereixin un any d´estudis a l´estranger amb totes les despeses pagades. Això per a una família normal és impensable per l´alt cost econòmic que suposa», asseguren. La jove berguedana també els trobarà a faltar i té clar que si ha pogut arribar fins on és ara és gràcies als seus pares i també als seus germans, l´Enol i el Cèsar, dels quals també li costarà separar-se.

Familiars, amics, professors i companys de l´institut l´han felicitat i l´encoratgen a aprofitar aquesta oportunitat. Amb la mirada al futur, no sap què passarà després d´aquests deu mesos. Una opció seria poder continuar els estudis als Estats Units. «Si demostres interès i ho aproves tot, et poden renovar la beca», diu. Encara falta molt, i de moment Garcia es prepara per iniciar aquest viatge que la millorarà com a persona i en el camp dels idiomes. A banda de l´anglès, també ha estudiat alemany i vol aprendre xinès i rus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema