L'olor de pólvora ja s'ha escampat per Berga. Els primers fuets han esclatat. I els paraigües i la pluja han estat els protagonistes dels primers salts de Patum d'aquest cap de setmana a Berga. El compte enrere ja ha començat i el barri de la Pietat viu des de divendres la seva particular Patum. Com ja és habitual, a poc més d'una setmana perquè s'iniciï oficialment el Corpus berguedà, aquest barri de la part alta de la ciutat ofereix els primers salts de Patum, que cada vegada criden l'atenció de més berguedans. La pluja, però, ha estat la convidada inesperada d'enguany.

Una forta tempesta va aigualir ahir els salts de la tarda. A l'hora de tancar aquesta edició, l'organització estava pendent del cel per decidir si continuava la celebració o no. Aprofitant que avui és dia festiu, tornarà a haver-hi Patum. Els responsables de la festa, els que la protagonitzen i els patumaires esperen que el temps permeti desenvolupar-la amb normalitat i, sobretot, sense aigua.

Ahir al vespre el seguici de persones enfilava el carrer de la Pietat per assistir als salts de Patum. Des de mitja tarda el cel amenaçava pluja però els turcs i cavallets van aparèixer a la plaça per fer el seu salt. A continuació, les maces i les guites, i també l'àliga, van ballar amb normalitat. Va ser llavors que van començar a caure les primeres gotes, que de mica en mica van intensificar-se fins al punt que la plaça va quedar absolutament buida, amb els assistents aixoplugant-se en qualsevol racó. Semblava que afluixava i els nans vells van aparèixer a escena. Però no: la pluja va ser encara més forta i després d'un ball sota l'aigua insistent, la festa es va aturar. Els organitzadors no es van donar per vençuts i quan la pluja va calmar-se, els gegants van fer el seu ball. Però els trons indicaven que la tempesta encara no havia acabat. A l'hora de tancar l'edició, la festa estava aturada esperant la decisió de l'organització. Dissabte la pluja també va ser la protagonista, tot i que els salts es van reprendre un cop passada la tempesta.

Darrera Patum de barri

L'Associació de Veïns i la comissió de festes del barri de la Pietat promouen any rere any aquesta particular Patum que és la darrera de barri que es manté activa. En les darreres setmanes prop de 140 infants han estat assajant per sortir a la plaça i fer reviure les comparses patumaires, una rèplica de la imatgeria i els elements que d'aquí a pocs dies faran acte de presència a la plaça de Sant Pere. Avui a les 12 tindrà lloc una nova Patum de Lluïment i a la tarda, a les 7, les darreres tandes de Patum. Això sí, si la pluja ho permet.