Els 5 moments de la Patum que no et pots perdre

Tot i que la rutina patumaire es repeteix any rere any, hi ha instants destacats que ha de conèixer

25.05.2016 | 18:25
Els 5 moments de la Patum que no et pots perdre
Els 5 moments de la Patum que no et pots perdre

La Patum de Berga és una festa especial en el seu global; costa trobar-hi moments més destacats que d'altres. El cúmul de sensacions i circumstàncies fan que visquis a flor de pell les emocions de cada instant. La Patum any rere any segueix els mateixos passos. Les tradicions manen i la cronologia de la festa no varia en excés d'un any a l'altre. Tot i aquesta rutina patumarie que es repeteix, hi ha alguns moments destacats que tot seguit t'expliquem i que no t'has de perdre per gaudir-la a fons.

-Els primers salts del Passacarrers: qualsevol amant de la Patum sap molt bé que un any sense sentir l'olor de la pólvora es fa molt llarg, millor dit, etern. Per això mateix, el dimecres a la tarda quan encara brilla el sol, has de ser a la Plaça. Els músics fan sonar les primeres notes, els gegants comencen a giravoltar i les guites cremen els primers fuets. Els patumaires volen viure els balls inaugurals, les empentes i començar a suar la samarreta. Són els primers salts de l'any i fan passar el delit de la llarga espera.


Foto: Salvador Redó

-La Patum a la Plaça: tot i que dimecres és un dia d'èxtasis patumaire als carrers de Berga i el dia següent costa aixecar el vol, l'autèntica Patum a la Plaça de Sant Pere no arriba fins dijous a la nit. La primera Patum completa, amb la passada de totes les comparses, és un moment imperdible en l'imaginari patumaire. Els Turcs i Cavallets enceten la festa, l'Àliga fa callar la plaça amb la seva majestuositat i els nans embogeixen a la multitud amb les seves tradicionals cançons. Les quatre passades de la primera Patum completa culminen amb la bogeria dels Tirabols.

-El Salt de Plens de dijous: el primer salt de plens de la Patum completa de dijous sempre és especial i molt esperat. Com a punt culminant de la festa, el salt de plens és la joia de tot berguedà. En el moment en el que els llums de la Plaça s'apaguen i sona el tabal, el cor deixa de bategar per gaudir d'uns moments de màxima felicitat. L'escalfor, el fum, la música, la tensió. Aquesta barreja de sensacions que provoquen els 100 plens que hi ha a la Plaça fa que aquest sigui un instant irrepetible de la Patum i que tots els amants de la festa l'esperin amb candeletes cada temporada.

-Els tirabols de diumenge: la Patum tarda molt en arribar, però també tarda molt poc a tornar-se a escapar. Els cinc dies d'èxtasi i de festa sense control s'acaben el diumenge a la matinada, quan els gegants i les guites ballen els últims Tirabols a la Plaça. Els berguedans, tristos perquè veuen allunyar-se el seu tresor, salten amb una barreja d'entrega, passió i tristesa els últims Tirabols de l'any. L'aplaudiment en el moment en que els gegants entren a l'Ajuntament, les Guites exploten els últims fuets i els músics dansen per la Plaça es contraposa amb les llàgrimes que alguns berguedans vessen per dir adéu a la seva gran festa.


Foto: Abel Gallardo

-La Patum dels Pobres: encara que la Patum oficial ja s'hagi acabat, els que mantenen les ganes de gresca tenen una última bala a la recamara. La Patum dels Pobres o dels Borratxos es celebra diumenge a altes hores de la matinada, i com el seu nom indica, és una Patum feta pel poble, sense grans ornaments ni reglamentacions. Les comparses improvisades i la música d'alguns pocs instruments fan que els més valents encara tinguin un últim moment de glòria patumaire. Les escenes que allí es poden viure són d'allò més rocambolesques i divertides. Quan el sol de dilluns al matí comença a despuntar, Berga se'n va a dormir i els patumaries descansen definitivament després de cinc dies d'emocions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

La mostra recull la trajectòria de Lafarge Cementos, que té els seus orígens al Clot del Moro des...

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Les projeccions començaran el proper dia 3 de novembre i s'allargaran fins l'1 de desembre

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Vicenç Massana trenca amb el PSC i s'alinea amb l'oposició, tot i que no deixa el seu grup ni l'acta

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

Enllaços recomanats: Premis cinema