Tots els grups de l'oposició de Berga s'han mostrat en desacord amb la decisió del govern de la CUP de no convidar representants de les institucions religioses, dels cossos de seguretat ni tampoc de les judicials o culturals (com es feia fins ara) a veure la Patum des del balcó consistorial. Tampoc no sintonitzen amb l'opció de l'executiu de no assistir als oficis religiosos de Corpus, tal com va avançar Regió7, i censuren que no s'aprofiti la festa per fer promoció de la ciutat i contactes a través justament de les relacions públiques que s'hi poguessin establir convidant representants de diferents estaments a assistir-hi.

Antoni Biarnés, cap de files del grup de CDC, ha manifestat a Regió7 que "no costa res quedar bé", i exposa que seria desitjable que el govern hagués tingut "aquesta delicadesa i atenció als que tenen representació" de diferents estaments a la ciutat. Alhora tampoc no veu bé que s'hagin restringit les invitacions oficials per ser al balcó als presidents de la Generalitat, Diputació, del Parlament i responsables de Cultura. Creu que caldria aprofitar la celebració del Corpus per convidar al balcó representants institucionals i fer contactes per promoure la ciutat.

Pel que fa a la decisió del govern de no assistir als oficis religiosos, el grup de CDC considera que es tracta d'una aconfessionalitat mal entesa. "Efectivament, vivim en un estat aconfessional (res a dir-hi), però això no treu que els governs -a tots els nivells, també el local- no hagin de complir les seves funcions, una de les quals és fer costat a la ciutadania".

En un comunicat el grup municipal de Convergència assegura que "no cal pas ser creient per assistir a alguna de les misses dels dies de Corpus. L'alcalde Badia Serra, en el temps de la República, va acudir als oficis de Corpus tot i ser un destacat crític de l'Església, i quan li van demanar per què ho havia fet, ell va respondre: 'no sóc pas jo qui hi ha anat, sinó l'alcalde de Berga'. És a dir, sabia separar perfectament el nivell personal del del càrrec que ocupava. Era la institució la que creia que havia de ser present a l'església, pensés com pensés ell a títol particular".

Pel que fa al grup d'ERC, la seva portaveu, Ermínia Altarriba, ha dit que si bé com a grup mantenen diferents posicionaments sobre el fet d'assistir o no a les misses, ha exposat que "s'hi va en representació de la ciutat i nosaltres mirem d'anar als llocs on ens conviden. Potser personalment no hi aniria, però com a regidora hi vaig". Pel que fa a convidar els representants de l'Església, cossos de seguretat i l'estament judicial, com s'havia fet fins ara, ha dit que "jo no ho hauria restringit".

Per la seva banda, la regidora del PSC Rosalia Monroy creu que els dirigents de la CUP "haurien d'anar als oficis i convidar" els representants religiosos i de les forces de seguretat a veure la festa des del balcó. Finalment, el regidor d'ICV Joan Torres ha dit que "aniré a missa perquè estic representant la ciutadania. No sóc religiós però intento respectar-ho", ha indicat. Torres també s'ha mostrat partidari de "convidar a tothom" al balcó consistorial perquè "la Patum és de Berga".

L'Església ho accepta

"Ho acollim i ho acceptem i ja està". Amb aquestes paraules ha valorat per a Regió7 el rector de Berga, mossèn Marc Majà, la decisió del govern de la CUP de no convidar-los a veure la Patum al balcó consistorial com fins ara. "Podríem dir coses perquè la Patum i el Corpus estan íntimament lligats, però no volem generar polèmica ni mal ambient". Sobre el fet que els regidors del govern de la CUP no vagin als oficis de Corpus, Majà ha dit que "ja hem vist" l'absència dels dirigents de les misses des que governen, el 2015. "Qui vol venir, bé, i qui no, no. No en farem cap qüestió", ha dit.