El dispositiu de seguretat de Patum no inclourà cap variació substancial respecte el d'altres edicions i continuarà amb el model que s'ha anat seguint els darrers anys. "És un pla en constant revisió i millora", ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Ribera, qui ha detallat que es tracta d'un dispositiu transversal que inclou molts àmbits d'actuació com la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, el SEM, Creu Roja, l'Hospital Sant Bernabé, Protecció Civil i les colles patumaires. En concret, un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra i Policia Local vetllaran cada dia per la seguretat durant la celebració. Ribera ha explicat que la Patum és una festa "molt física" i ha assegurat que les contusions, les cremades i l'excés d'alcohol solen ser les incidències més destacables.

La Patum és la festa berguedana per excel·lència. Centenars de persones es desplacen cada dia fins a Berga per viure les festes de Corpus i la ciutat, que té poc menys de 17.000 habitants, dobla el nombre de persones durant la Patum, especialment els dies més forts, que solen ser dijous, dissabte i diumenge.

Per tal de garantir la seguretat, l'Ajuntament de Berga elabora un dispositiu especial conjuntament amb el cos dels Mossos d'Esquadra. El dispositiu divideix la ciutat en quatre zones, cadascuna d'elles amb els seus efectius policials, per evitar desplaçaments innecessaris de la policia per la ciutat. A més, compta amb una patrulla itinerant i efectius dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local vestits de paisà. El dispositiu també preveu controls d'alcoholèmia, drogues i objectes perillosos a totes les entrades i sortides de la ciutat i es mantindran els controls de seguretat en llocs itinerants.

Durant el salt de Plens hi haurà dispositius policials, de comparses i de serveis d'emergències a diferents punts de la ciutat. D'altra banda, durant els concerts, es tallarà el trànsit rodat de vehicles a les vies paral·leles de la zona de concert i s'establiran efectius de serveis policials i d'emergència a punts propers al concert. També s'establiran punts de vigilància i control a les zones amb més afluència com la plaça Viladomat, el Passeig de la Indústria, la plaça Cim d'Estela i el Canal Industrial, on hi haurà una major concentració d'efectius policials.

Les incidències més comunes

El regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Ribera, ha explicat que les incidències més comunes solen ser les contusions, cremades i l'excés d'alcohol. Des del punt de vista policial, el cos dels Mossos d'Esquadra ha assegurat que les incidències més comunes són les baralles "en les quals s'actua des del minut u per evitar que vagin a més".

El dispositiu dels Mossos d'Esquadra contempla controls als accessos de Berga per evitar que s'entrin estris perillosos a la festa. De la seva banda, Trànsit fa controls de drogues i alcoholèmia a les sortides de la ciutat i la Unitat Regional de Policia Administrativa, juntament amb la Policia Local, fa inspeccions als establiments de venda ambulant i locals amb activitat no autoritzada.

Una festa cardioprotegida

Aquest any l'Ajuntament de Berga fa un pas més per augmentar la seguretat de la festa. L'entitat berguedana De Tot Cor impartirà un curs de nocions bàsiques de primers auxilis adreçat als integrants de les comparses. L'objectiu és que puguin fer la primera atenció a qualsevol persona que durant la Patum es pugui sentir indisposada per algun problema cardíac.