El Consorci de la Ruta Minera ha muntat un dispositiu de vigilància a la carta per a aquest cap de setmana al jaciment paleontològic de Fumanya sud, a les antigues explotacions mineres a cel obert a Fígols. L'objectiu és evitar que els visitants s'acostin a l'esllavissada de la paret on hi ha empremtes fòssils de titanosuare i prenguin mal atès que el lloc presenta risc de noves ensulsiades.

El dispositiu consisteix que voluntaris de Protecció Civil de Cercs i efectius dels Mossos d'Esquadra vigilin la zona. A més, s'han posat uns pals amb cintes de plàstic de senyalització per intentar tancar el perímetre de la part del jaciment paleontològic de Fumanya sud que no està protegit amb tanques metàl·liques.

Després de l'esllavissada a la paret de Fumanya sud, la més gran del conjunt paleontològic i davant de la qual s'ha construït l'edifici del centre d'interpretació que, si no hi ha res de nou, obrirà portes aquesta tardor, els responsables polítics volen evitar el risc que algú hi prengui mal. Per això, han pres la mesura de muntar aquest dispositiu. El fan perquè després del ressò mediàtic de l'esllavissada temen que hi pugui haver persones que s'hi vulguin acostar tant per veure-ho in situ com d'altres que pretenguin endur-se'n restes fòssils.

Jesús Calderer, president del Consorci de la Ruta Minera, ha explicat que, a més, també s'hi col·locaran cartells advertint del perill d'esllavissada. Aquest dispositiu, de moment, només s'ha previst per a aquest cap de setmana. Calderer ha dit que els cinc ajuntaments que integren el Consorci "som petits i no tenim recursos" per afrontar la despesa que suposaria mantenir un servei de seguretat permanent en un espai al mig de la muntanya, fet que fa gairebé impossible barrar-hi el pas. Per això, Calderer ha explicat que "és molt difícil posar portes al camp", i exposa que es tracta d'un espai de grans dimensions. El jaciment de Fumanya ocupa 34.000 metres quadrats. Només el de Fumanya sud té, i parcialment, tanques metàl·liques i senyals que anuncien un sistema de videovigilància.