El govern de Berga vol frenar una situació que ha esdevingut crònica els darrers anys: els establiments (essencialment bars) que obren portes els dies de Patum però sense tenir els permisos per dur a terme aquesta activitat de forma legal. I un cop han passat les festes del Corpus, tanquen. Els professionals del sector de la restauració han reiterat any rere any les seves denúncies sobre aquest fet, que els comporta una competència deslleial.

Ahir, l'executiu berguedà de la CUP mitjançant un comunicat va fer pública la seva voluntat de posar fi a aquesta situació. Com ja es va afer l'any passat, "es faran inspeccions i s'obriran expedients sancionadors als establiments que estiguin incomplint la normativa". En l'edició passada, d'aquesta feina en van tenir cura els cossos de seguretat.

L'executiu assegura que davant els problemes que causa la proliferació d'establiments que durant els dies de Patum "obren de manera esporàdica sense permís i actuen com a bars sense tenir-ne la llicència", ha iniciat un treball conjuntament "amb els serveis tècnics corresponents per tal d'evitar aquesta situació que perjudica indirectament els establiments amb llicència que viuen del seu negoci tot l'any".

Davant de "la impossibilitat jurídica de clausurar aquests establiments durant els dies de la Patum, sí que es faran inspeccions i s'obriran expedients sancionadors a aquells establiments que estiguin incomplint la normativa".

Denuncien l'intrusisme

Per la seva banda, Toni Barat, president de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, ha reiterat les queixes dels professionals del sector per l'existència d'aquests establiments. "Hem demanat en diferents juntes de seguretat de la Patum, que l'Ajuntament hi actuï. Fins ara ens havien dit que no hi podien fer res". Per això, ha dit que estaran contents si finalment el consistori ha optat per posar-hi mà.

Barat ha dit que aquests establiments que juguen amb la llei iniciant els tràmits per demanar un permís d'obertura d'un local i inicien l'activitat pels dies de Patum i tanquen acabat el Corpus constitueix un problema "d'intrusisme". Obren un negoci sense permisos fent un simple tràmit i el clausuren al cap de pocs dies aprofitant la major presència de persones a Berga els dies de Corpus. Mentrestant mantenen una activitat que, a diferència de la resta d'establiments, no té els permisos.

Segons Barat, aquesta situació d'intrusisme és la mateixa que pateixen quan entitats o clubs esportius munten barres al Vall. "L'Ajuntament els deixa fer i, segons tenim entès, no els cobra res" per l'espai públic que ocupen per muntar les seves barres. Ha lamentat aquestes iniciatives i ha dit que suposen un greuge per als professionals del sector que han de pagar impostos, sotmetre's a les inspeccions pertinents i assegurar el seu personal. Ha dit que les entitats, com que no han de pagar totes aquestes despeses, poden oferir els seus productes a millor preu que els altres establiments que sí que ho han de pagar. Afirma que, "ja veiem que ho fan per tirar endavant la seva associació, però no és equitatiu per a totes les entitats i en perjudica d'altres". Barat ha dit que aquest sistema és "una subvenció en espècies".

El portaveu d'Hostaleria i Turisme també ha lamentat l'instrusisme professional que diu que pateixen per part de les entitats al local social de les quals hi ha un bar però sense tenir-ne els permisos necessaris. Barat ha posat com a exemple d'un d'aquests casos, el Casal Panxo, proper al govern de la CUP, entre d'altres.