Els hotels i restaurants de Berga esperen una ocupació del 100% per la Patum, especialment dijous i dissabte, que són els dies amb més afluència de gent. Alguns d'ells ja fa un mes que tenen gairebé totes les habitacions plenes, com l'Hotel Estel, que compta amb una vuitantena de places. També l'hotel Ciutat de Berga, que ja fa uns quants dies que té reservades les 62 habitacions de dimecres a diumenge i, tot i això, encara continua rebent peticions de reserva. Pel que fa als bars i restaurants, la Patum és una de les dates assenyalades per a ells i molts han de contractar personal addicional. D'altra banda, enguany l'Ajuntament ha decidit posar mà dura contra alguns establiments que obren de manera esporàdica i sense permís.

La celebració de la Patum atrau milers de visitants a la capital del Berguedà entre el dimecres 25 de maig i el diumenge 29. Entre els hotels, les cases rurals, el càmping i l'alberg la ciutat compta amb poc més d'un miler de places d'allotjament i es preveu que moltes d'elles s'esgotin. Així ho han explicat alguns dels hotelers de Berga a l'ACN, que confien en assolir la plena ocupació durant els quatre dies que dura la festa.Com de costum, les reserves per Patum es fan amb força dies d'antelació i, en el cas de l'Hotel Estel, a l'entrada de la ciutat, ja fa un mes que tenen gairebé totes les places reservades. En aquest allotjament ja no tenen cap habitació lliure de dijous a divendres i dimecres es troba a un 95% d'ocupació. Segons han explicat els seus responsables a l'ACN, a dia d'avui encara reben trucades de gent buscant algun llit disponible i es mostren satisfets per l'alta demanda que hi ha durant aquestes dates. Un altre dels hotels que ja fa dies que ha assolit el 100% d'ocupació és l'Hotel HCC Ciutat de Berga, que compta amb 62 habitacions. Des de l'allotjament han explicat que els dies de Patum són dates "molt assenyalades" i han relatat que moltes de les persones que s'hi allotgen son repetidors d'altres anys.

Pel que fa al perfil de clients que visiten Berga per aquestes dates, a banda dels grups de joves, els hotelers expliquen que també hi ha famílies, principalment de la província de Barcelona. Pel que fa al Camping Berga Resort, el seu responsable ha explicat que a banda dels clients que ja tenen contractat l'allotjament per a tot l'any, l'establiment disposa de 140 llits que ja estan reservats al 100% per les nits de divendres, dissabte i diumenge, mentre que per les nits de dimecres i dijous l'ocupació se situa al 60%. En canvi, les reserves per les parcel·les de càmping no estan plenes i l'espai també acollirà una vintena de caravanes, una xifra que, segons ha destacat el seu responsable, "és poc representativa". Des de l'establiment, expliquen que són molt curosos en la tria dels clients per poder preservar la tranquil·litat que ofereixen durant tot l'any i, per exemple, mostra d'això és que no acostumen a fer cap tipus de promoció per fomentar l'ocupació durant la Patum.

El perfil dels clients, lluny dels grups de joves en busca de la rauxa que també ofereix la festa de Corpus, és de tipus familiar. Mà dura contra els establiments il·legals L'Ajuntament de Berga ha anunciat que enguany actuarà "amb contundència" contra els establiments que obrin de manera esporàdica sense permís durant els dues de Patum. Es tracta d'una situació denunciada pels establiments berguedans que s'ha produït en els darrers anys. Alguns bars obren sense tenir la llicència pertinent i, per aquest motiu, el consistori ha treballat conjuntament amb els serveis tècnics corresponents per evitar aquesta situació que perjudica indirectament als establiments amb llicència que viuen del seu negoci tot l'any.Tot i la impossibilitat jurídica de clausurar aquests establiments durant els dies de la Patum, el consistori ha anunciat que es faran inspeccions i s'obriran expedients sancionadors a aquells establiments que estiguin incomplint la normativa.El regidor de Governació i Promoció Economia, Francesc Ribera, ha explicat que per intentar acabar amb el problema s'han realitzat diverses reunions, una amb els bars de les zones més afectades per recollir el seu malestar, i una altra a nivell més intern entre tots els àmbits de l'Ajuntament afectats i on també hi ha participat els Mossos d'Esquadra.

L'objectiu és que l'administració pugui ser "proactiva" per evitar la competència deslleial que suposen aquest tipus d'activitats, "i no trobar-nos que l'Ajuntament s'ha de limitar a obrir expedients i a posteriori comprovar si l'activitat és irregular administrativament", ha explicat Ribera a l'ACN. Els bars del casc antic han rebut la mesura amb cautela i es mostren a l'expectativa de veure com acaba actuant finalment l'Ajuntament durant els dies de Patum davant aquest tipus d'activitats que suposen grans pèrdues pels establiments que resten oberts tot l'any. En el cas del Kora's, per exemple, la seva propietària ha explicat a l'ACN que cada any esperen la Patum "per poder pagar el que deus de la resta de l'any", però aquest tipus d'establiments suposen un gran perjudici. "Com que fins ara no passava res, els establiments que només obren per Patum s'han anat multiplicant", ha explicat. Aquest tipus de locals no paguen Seguretat Social, ni personal, ni assegurances de cap tipus, cosa que provoca que els beneficis "siguin nets". És una operació "molt rentable per ells", ha assegurat, "però som nosaltres qui aguanten un munt de llocs de treball". En el seu cas, per exemple, ha hagut de duplicar el nombre de treballadors que tindrà al bar aquests dies de Patum. De fa anys que a prop del seu establiment se n'hi obre un que venen begudes i entrepans només pels dies de la festa de Corpus, la qual cosa suposa una competència deslleial "directa". Precisament, la proximitat de l'establiment que s'obri amb el propi és un dels factors que el responsable d'un altre dels bars del cas antic, La Granja, ha assenyalat com a factor "determinant" per analitzar la competència deslleial que suposa aquest fenomen. L'altre factor és el preu. Segons el propietari, el fet de no pagar impostos provoca que els preus de venda puguin ser molt més baixos que els que cobra un establiment legal per una beguda o un entrepà.