Avui, Berga dóna el tret de sortida de la Patum suprimint la presència de les autoritats de gairebé la totalitat de la passada d'aquest vespre. Si el 2012 ja van deixar d'anar als salts de la passada del dissabte, en honor dels administradors, enguany ha tocat el torn a la del dimecres, justament el dia que els salts de les maces, les guites i els gegants vells es fan en reconeixement de les autoritats locals.

Aquesta decisió, proposada pel govern de la CUP i consensuada amb la resta de grups al si de la patronat de la festa i a la junta de seguretat de la celebració, bàsicament s'ha pres per dos motius. Segons ha explicat a Regió7 Mònica Garcia, la regidora de Patum, els darrers anys "a la pràctica, al final, d'autoritats al cordó no n'hi havia" perquè anaven marxant progressivament al llarg de les 8 hores que sol durar la passada dels dimecres a la nit. Per l'altra, si no hi ha autoritats dins del cordó de seguretat els agents de la Policia Local que continuaran vetllant-lo, també podran dedicar-se a donar suport per fer els talls de trànsit necessaris a l'interior del nucli urbà a les zones on es fan els salts des de les 8 del vespre fins ben entrada la matinada.

El nou format dels salts serà el següent: els regidors de la corporació berguedana estaran dins del cordó de les autoritats als dos primers que es fan a la plaça de Sant Pere a l'inici de la passada. Un cop s'hagin acabat aquests dos salts, a l'alçada de la rectoria, els regidors marxaran i podran anar als llocs on oferiran el refrigeri a la comparseria i els músics o bé seguir els salts com la resta de ciutadans fins que no hagin d'oferir el seu salt.

D'aquesta manera, enguany serà el primer que durant els salts de la passada els músics aniran sols en la major part del recorregut. Aniran sols, és a dir, sense la fins ara habitual presència d'autoritats, però no pas desprotegits, tal com ha puntualitzat la regidora de Patum. Els músics (aquest dimecres és el torn dels de la Cobla Pirineu) tindran un cordó de seguretat integrat per efectius d'una empresa privada. I també hi seran, vigilant de prop, agents de la Policia Local, que seran els encarregats de donar-los suport o assessorament davant de qualsevol imprevist que pugui sorgir, segons ha declarat la regidora Garcia. "Els músics poden estar tranquils, tot funcionarà com sempre". El director de la Cobla Pirineu, Lluís Sellart, ha dit que "hem de veure com anirà, esperem que tot vagi bé com sempre".

La responsable de la festa ha manifestat que no es desvirtuen els salts que es fan en honor de les autoritats malgrat que els regidors no formin part del seguici. Una apreciació en la qual també han coincidit representants dels dos principals grups de l'oposició, CDC i ERC. "Els regidors podran fer tot el seu paper", ha indicat Garcia, perquè cada edil tindrà prou temps per anar a preparar el seu salt. Enguany, i seguint la línia iniciada en altres edicions, hi ha diversos regidors que ofereixen el seu salt al local de diferents d'entitats, com ara l'Associació dels Mountain Runners o bé el Casal Panxo, entre d'altres.

El salt del jutjat

Malgrat que enguany el govern de Berga ha decidit que no convidarà al balcó consistorial les autoritats religioses, els representants dels cossos de seguretat així com tampoc de la judicatura, la judicatura de Berga continua pagant el refrigeri que s'oferirà aquesta matinada a la comparseria davant de l'edifici dels antics jutjats al carrer de la Gran Via.

Des que es va estrenar el nou immoble, el 2011, treballadors i representants judicials han pagat de la seva butxaca (com fan els regidors i els administradors) el piscolabis amb què s'obsequia els membres de les colles que fan el salts en el seu honor.