Milers de persones han celebrat a fons des d'aquest dimecres a primera hora del vespre fins ben entrada la matinada la primera passada de la Patum d'enguany. A l'hora de tancar aquesta edició tot transcorria amb normalitat.

La ciutat viu immersa des en l'eclosió festiva patumaire, que enguany està marcada pels aniversaris dels gegants i altres fets. Aquest dimecres, es va estrenar el nou model de cordó de seguretat tal com va avançar aquest diari. Les autoritats van ser-hi uns minuts en sortir del consistori i el deixar a l'alçada de la rectoria. Van continuar els músics sols protegits per efectius d'una empresa privada i també de la Policia Local. I aquestt dijous es preveu que es visqui el segon gest perquè els regidors del govern de la CUP han anunciat que no assistiran a la missa de Corpus.

No tothom seurà al balcó

La decisió del govern de la CUP de no convidar autoritats a veure la Patum des del balcó consistorial més enllà de les màximes del país, no deixarà òrfena de la presència de dirigents cívics aquesta privilegiada talaia des d'on seguir en directe els salts de la festa. Així és previst que en la primera tanda de Patum d'aquest dijous hi segui Jordi Sànchez, recentment reeligit president de l'Assemblea Nacional Catalana.

Això serà possible perquè ha estat convidat per un regidor de la corporació. Segons ha pogut saber aquest diari, la invitació li hauria arribat des de les files de CDC. L'altra cara de la moneda és l'alcalde d'Elna, Yves Barniol, convidat pel Casal d'Europa del Berguedà per retornar una visita que li van fer en el seu dia els representants berguedans. Barniol, l'avi del qual era fill d'Espinalbet, volia veure i viure la Patum en directe. El dirigent del casal berguedà Jaume Farguell ha explicat que tot i que des de l'Ajuntament inicialment "se'ns va dir que si" posteriorment va ser que no. Per això, el batlle d'Elna i els regidors que l'acompanyin hauran de veure la Patum des del balcó de cal Sensada, un col·lega advocat amic de Farguell que ha dit que no vol polemitzar amb l'executiu.