Aquesta és, sens dubte, una Patum molt especial per a la comparsa dels gegants. Celebren els 150 anys dels vells i els 125 dels nous. Amb motiu d´aquesta efemèride han programat un ampli ventall d´activitats per commemorar-ho. Després de la vibrant i multitudinària pujada dels gegants a Queralt (els vells hi pujaven per primer cop i els nous ja hi van pujar l´any 1991), els actes no s´aturen.

Un dels plats forts de la celebració tindrà lloc avui, dijous. L´artista basc Fermín Muguruza presentarà el còmic Black is Beltza, que ha fet conjuntament amb altres autors. L´acte tindrà lloc a les 6 de la tarda a la sala polivalent del Teatre Municipal. Fonts de la colla dels gegants han explicat que «el còmic parla d´una visita que van fer els gegants de Pamplona a Nova York, en ple moment de conflicte racial, durant els anys seixanta. Basat en fets reals, explica com els gegants, negres, no van poder participar en una cercavila per la Cinquena Avinguda».

La presentació es farà a la mateixa sala on fins a l´11 de juny es pot visitar l´exposició de vestits antics dels gegants des del 1866 i la primera cita en un document d´aquestes figures, del 1622. Aquesta mostra està oberta a totes les escoles de la comarca, des del cicle infantil fins al superior, i ha tingut el treball previ dels centres educatius d'unes unitats didàctiques que han preparat les mestres Núria Su-birana i Judit Corral. També s´ha publicat un conte amb il·lustracions de Jaume Capdevila Kap i text de Núria Subirana i Judit Corral.

Fonts de la comparsa dels gegants han explicat que «totes les despeses que generen els actes de l'aniversari, com els 3.000 euros que costa l'exposició, les assumirà la comparsa, que s'ha autofinançat venent milers de samarretes commemoratives de l'aniversari». Amb els diners «sobrers» que surtin d´aquesta iniciativa i de la resta d´actes que ja s´han fet «es contribuirà al finançament de la Patum extraordinària que es farà el setembre» pel Centenari.