Ja eren 2/4 de 4 de la matinada tocats quan els músics de la cobla Pirineu han deixat el seu empostissat escortats pels gegants vells i els geganters després de tocar unes vibrants tandes de tirabols, una vintena. Els darrers els han interpretat caminant, donant la volta a la plaça de Sant Pere rere els gegants vells, flairant les guites i enmig d'una gernació eufòrica que no s'ha cansat de cantar, saltar i ballar posseïts de l'esperit de la festa. Aquest ha estat el colofó final d'una primera Patum completa intensa, reivindicativa i que ha tingut moment emotius.

Ha estat, sens dubte, una Patum amb tots els ingredients necessaris per nodrir les cròniques periodístiques. El primer la pancarta que uns desconeguts van desplegar a la façana de l'església parroquial de Santa Eulàlia. La gran pancarta ha quedat al lloc on la van deixar anit sense que en el moment d'escriure aquesta crònica hagués transcendit la identitat dels autors i si es faria treure de la façana de l'edifici religiós.

El segon gran moment de la nit va produir-se just abans del primer salt dels turcs i cavallets. Els músics van interpretar Els Segadors i la gernació que omplia la plaça va cantar a cor què vols l'himme català i corejar llavors i en diferents ocasions al llarg de la nit, proclames independentistes. No en va a Berga hi governa un partit independentista com la CUP i al balcó hi havia Jordi Sánchez el president de l'Assemblea Nacional de Catalunya o diputades com la bagenca Adriana Delgado o l'osonenca Marta Rovira, entre d'altres. Val a dir, però, que ens els darrers anys han esdevingut usuaris els crits pro-independència.

L'episodi emotiu de la vetllada el va viure Carles Prat, l'incombustible tabaler que enguany ha passat el relleu al seu nebot Xavi Prat després de ser l'herald de la celebració les darreres tres dècades. La seva família i amics li van preparar una bona sorpresa. Després del segon salt de les guites, es van apagar els llums de la plaça que va quedar a les fosques.

Des de la pastisseria de cal Dorna, a un extrem de la plaça, es va obrir un passadÍs humà fer per geganters i patumaires i il.luminat per espelmes. Enmig del passadís hi anaven les filles de Carles Prat, una d'elles, la Laura, vestida de tabalera que van obrir-se pas fins arribar al centre de la plaça. Des d'allà es va convidar al tabaler a baixar del seu empostissat des del que fa la seva feina. El seu germà Joan el va acompanyar.

Un cop al centre li van lliurar unes safates amb pastissets i va ser quan es va adonar que una de les persones que li donava era l'altra seva filla, la Míriam que va desplaçar-se expressament a Berga des d'Alemanya, on està estudiant. Prat s'hi va fondre en una emotiva abraçada observat per la seva somrient esposa. Encara amb els focus de la plaça apagats, els patumaires el van mantejar.

I la traca final van ser els salts de plens, els primers d'aquesta Patum 2016. Dues-centes persones convertides en dimonis plens de foc que van convertir l'àgora festiva berguedana en un esclat de foc i música. Els dos salts, el primer a mitjanit i el segon, que es va acabar a 3/4 de 3 de la matinada, es van desenvolupar sense incidències enmig d'un gran ambient i les ja habituals recomanacions de com saltar des de la megafonia de la plaça.

L'aglomeració humana fa que aquesta mesura sigui necessària per aquelles persones que no saben com cal saltar i per informar a tothom de com actuar en cas d'haver d'activar el dispositiu de seguretat per si hi hagués problemes. Aquesta nit i matinada, afortunadament, no ha estat el cas i tot ha anat bé.

els gegants i les guites com a grans protagonistes

ífic}>