Fermín Muguruza posa a debat el racisme amb "Black is Beltza"

El cantant presenta a Berga el seu còmic que té com a punt de partida la prohibició de la desfilada dels gegants negres de Pamplona a Nova York

30.05.2016 | 07:21
El filòsof berguedà Quim Sala fullejant el còmic i conversant amb Muguruza.
El filòsof berguedà Quim Sala fullejant el còmic i conversant amb Muguruza.

Uns gegants negres, com els de la Patum, són protagonistes de 'Black is Beltza'. Aquest és el títol del llibre que el seu autor, el cantant basc i artista multidisciplinari Fermín Muruguza, va presentar aquest dijous a Berga.

Es tracta d'un còmic de ficció però basat en fets reals que parteix d'una informació que Muguruza va llegir a la premsa. Una notícia que no el va deixar indiferent. L'any 1965 la comparsa dels gegants de Pamplona va ser convidada a desfilar a Nova York, per la Cinquena Avinguda. La sorpresa, però, va ser quan les autoritats del moment van prohibir que gegants negres participessin a la celebració, precisament, perquè eren negres.

El que hauria pogut quedar com a simple anècdota ha servit a Muguruza de font d'inspiració del còmic que va treure a la llum el 2014, que presenta com una lluita contra la discriminació pel color de la pell.

Muguruza és a la capital berguedana, on ha pogut viure en directe, des del balcó de l'ajuntament, la Patum. De fet, la presentació d'aquest dijous -organitzada per la comparsa dels gegants i l'Ajuntament de Berga- forma part dels actes de celebració de l'aniversari dels gegants. El cantant va relatar les sensacions que li han despertat la festa. "L'he viscut d'una manera molt propera, pràcticament com si estigués a sobre de la gent, i m'ha agradat molt veure la fusió entre la música, les comparses i la multitud, i veure tantes persones unides establint contacte físic i, sobretot, amb la participació de molts infants a les espatlles dels pares".

Fent el paral·lelisme entre els gegants del llibre i els gegants de la Patum (i els gegants en general), va remarcar que "un gegant quan dansa està viu i en moviment, i quan està aturat, sembla mort". A més, va destacar que "la cultura és una clau contra la ignorància i la ignorància dóna ales a la xenofòbia". És per això, va fer ressaltar, que el llibre "intenta acostar a la gent el missatge d'agafar les regnes a través d'unes figures com són els gegants, que han de permetre'ns créixer i no aturar-nos no perquè vulguem trepitjar ningú, sinó perquè no ens trepitgin a nosaltres". La prohibició de fer ballar els gegants de Pamplona a Nova York pot ser, segons Muguruza, "l'excusa per parlar de temes que poden ser d'actualitat en un món globalitzat com el que vivim".

Una cinquantena de persones van assistir a l'acte al vestíbul del Casino. El cantant va estar acompa-nyat de Pere Gendrau, portaveu de la comparsa dels gegants, i de Mònica Garcia, regidora de Cultura i Patum. Després de les seves intervencions, el filòsof berguedà Quim Sala, assistent a l'acte, va ser l'únic que va plantejar algunes qüestions a Muguruza i posteriorment mantenir una breu conversa. Alguns també van acostar-se al cantant per fer-s'hi una fotografia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

Enllaços recomanats: Premis cinema