La plaça de Sant Pere torna a estar plena aquesta tarda. Els petits patumaires s'han fet seu l'espai per gaudir de la seva festa. Els salts de la Patum Infantil completa han començat amb normalitat amb un ambient festiu i marcats pel bon temps.

Els protagonistes són els nens i són els encarregats de fer reviure la imatgeria de la celebració que enguany està marcada per ser la primera Patum sense el qui va ser-ne el creador, Joan Rafart, que va morir el passat febrer.

Una de les novetats destacades és que la festa estrena tabalera, Irune Sánchez. Per primera vegada a la història una nena és l'encarregada de marcar el ritme patumaire durant els salts a la plaça.

Al matí, homenatge al desaparegut Joan Rafart

La Patum Infantil viu un any especial després de la desaparició de Joan Rafart, impulsor de la festa, que va morir el passat febrer. Els petits patumaires i els cuidadors que mantenen la celebració han volgut retre un merescut homenatge al pare de la Patum Infantil durant el salt de Lluïment d'aquest divendres, dia dedicat íntegrament als infants.

Després del salt de guites, la plaça ha fet silenci per escoltar un text emotiu en record a Joan Rafart escrit pel seu nét, Sergi Montaner, que capitaneja la festa des de ja fa uns anys. Posterioment, s'ha fet la renovació de la corona de l'Àliga que enguany ha estat restaurada. Un gest simbòlic que significa el traspàs de relleu de la celebració. «Amb aquest canvi de corona volem anunciar que el relleu i la continuïtat de la festa estan garantides», ha relatat a Regió7.

L'Àliga era una de les comparses preferides de Rafart, és per això que a banda de l'homenatge a la plaça, durant la passada que les comparses han fet de bon matí abans d'entrar a ofici, i en el tradicional salt que cada any es fa davant del seu domicili a la carretera de Sant Fruitós, a banda de les Maces, les Guites i els Gegants també s'ha fet, de manera exepcional, un ball de l'Àliga que ha estat solemne i emotiu.

La plaça ha esclatat en aplaudiments en un acte senzill però emotiu. «No volíem que fos un homenatge trist perquè avui és el dia dels nens i volem que gaudeixin de la seva festa», ha matisat. Per recordar la figura de Rafart, els cuidadors de la festa -que durant les darreres setmanes han fet els assajos perquè tot surti a la perfecció- llueixen un crespó negre a les seves camises.