Passen desapercebudes i no donen gaire importància a la seva feina, però si no hi fossin, es trobarien a faltar. Les germanes Camprubí, l´Adelina i la Maria Rosa, són les responsables que la comparseria de la Patum surti pentinada a la plaça. Sí, sí, els gegants, els àngels i els nans vells passen cada any per les mans d´aquestes perruqueres jubilades que des del 1971 col·laboren desinteressadament en la festa. El Patronat de la Patum ha decidit reconèixer públicament la seva tasca i ho ha fet aquest dissabte, en l´acte de lliurament dels títols de patumaire.

Les germanes Camprubí van entrar al món de la perruqueria de ben joves. L´any 70 van obrir el seu negoci a la plaça del Doctor Saló, «i el meu sogre, el Pep Tronca (Josep Vilajoana), que era geganter, em va demanar si podíem fer-nos càrrec de pentinar els gegants», explica la Maria Rosa. Elles van accedir-hi contentes. «Som berguedanes, patumaires i en teníem ganes», expliquen. En pocs anys van decidir canviar les perruques. «Vam anar a buscar el que es portava en aquella època: unes perruques que combinen cabell natural i sintètic, però molt ben aconseguides», afirmen. De fet, gràcies a la qualitat del material i al manteniment que n´han fet, són les que encara conserven els gegants després de quaranta anys.

Asseguren que ho fan amb molta dedicació i il·lusió, que encara mantenen viva. «La festa ha canviat molt i cada vegada s´ha professionalitzat més, però nosaltres pentinem els gegants amb tota la nostra bona voluntat perquè llueixin a la plaça. Ens encanta veure que van ben pentinats, i si veiem alguna errada, l´endemà correm a solucionar-la», confessen. Les dues germanes ja estan jubilades i els únics clients que conserven, diuen entre rialles, són les comparses de la Patum. «Des que ens hem jubilat només pentinem els gegants», bromegen. No és del tot cert, i és que també són les encarregades de posar a punt les perruques que llueixen els àngels i les dels nans vells, «que amb les trenes ens donen molta feina», corroboren.

Expliquen que gairebé cada any segueixen el mateix procediment, i unes setmanes abans de Patum fan un repàs per comprovar l´estat de les perruques per posar-les a punt. «Aquest any hem rentat les perruques de les gegantes i ens les hem endut a la perruqueria per fer-ho bé», relaten. Després de la pujada a Queralt de diumenge passat, van posar fil a l´agulla per tornar-los a deixar impecables per a l´inici de la festa, dimecres.

Tot i que asseguren que no són patumaires de plaça -«cada cop ens hi acostem menys perquè ja no tenim edat», diuen-, no perden de vista els cabells per si cal fer-hi cap actuació. «Molta gent no s´ho deu pensar, però porta molta feina», afirmen. Una feina que no fan soles, i és que tenen l´ajuda de la Marta Marco, filla de l´Adelina, i també d´algunes de les seves nétes. «Nosaltres mentre puguem i ens hi vulguin, continuarem col·laborant», anuncien. Avui els responsables de la festa, i també la ciutat, els agraeixen aquesta col·laboració amb un merescut homenatge.