PATUM 2016

Adelina i Maria Rosa Camprubí: «Des que ens hem jubilat només pentinem els gegants»

Les germanes Camprubí, patumaires d'honor d'enguany, són les encarregades de posar a punt les perruques de les comparses

30.05.2016 | 07:21
Les germanes Adelina i Maria Rosa Camprubí.
Les germanes Adelina i Maria Rosa Camprubí.

Passen desapercebudes i no donen gaire importància a la seva feina, però si no hi fossin, es trobarien a faltar. Les germanes Camprubí, l´Adelina i la Maria Rosa, són les responsables que la comparseria de la Patum surti pentinada a la plaça. Sí, sí, els gegants, els àngels i els nans vells passen cada any per les mans d´aquestes perruqueres jubilades que des del 1971 col·laboren desinteressadament en la festa. El Patronat de la Patum ha decidit reconèixer públicament la seva tasca i ho ha fet aquest dissabte, en l´acte de lliurament dels títols de patumaire.

Les germanes Camprubí van entrar al món de la perruqueria de ben joves. L´any 70 van obrir el seu negoci a la plaça del Doctor Saló, «i el meu sogre, el Pep Tronca (Josep Vilajoana), que era geganter, em va demanar si podíem fer-nos càrrec de pentinar els gegants», explica la Maria Rosa. Elles van accedir-hi contentes. «Som berguedanes, patumaires i en teníem ganes», expliquen. En pocs anys van decidir canviar les perruques. «Vam anar a buscar el que es portava en aquella època: unes perruques que combinen cabell natural i sintètic, però molt ben aconseguides», afirmen. De fet, gràcies a la qualitat del material i al manteniment que n´han fet, són les que encara conserven els gegants després de quaranta anys.

Asseguren que ho fan amb molta dedicació i il·lusió, que encara mantenen viva. «La festa ha canviat molt i cada vegada s´ha professionalitzat més, però nosaltres pentinem els gegants amb tota la nostra bona voluntat perquè llueixin a la plaça. Ens encanta veure que van ben pentinats, i si veiem alguna errada, l´endemà correm a solucionar-la», confessen. Les dues germanes ja estan jubilades i els únics clients que conserven, diuen entre rialles, són les comparses de la Patum. «Des que ens hem jubilat només pentinem els gegants», bromegen. No és del tot cert, i és que també són les encarregades de posar a punt les perruques que llueixen els àngels i les dels nans vells, «que amb les trenes ens donen molta feina», corroboren.

Expliquen que gairebé cada any segueixen el mateix procediment, i unes setmanes abans de Patum fan un repàs per comprovar l´estat de les perruques per posar-les a punt. «Aquest any hem rentat les perruques de les gegantes i ens les hem endut a la perruqueria per fer-ho bé», relaten. Després de la pujada a Queralt de diumenge passat, van posar fil a l´agulla per tornar-los a deixar impecables per a l´inici de la festa, dimecres.

Tot i que asseguren que no són patumaires de plaça –«cada cop ens hi acostem menys perquè ja no tenim edat», diuen–, no perden de vista els cabells per si cal fer-hi cap actuació. «Molta gent no s´ho deu pensar, però porta molta feina», afirmen. Una feina que no fan soles, i és que tenen l´ajuda de la Marta Marco, filla de l´Adelina, i també d´algunes de les seves nétes. «Nosaltres mentre puguem i ens hi vulguin, continuarem col·laborant», anuncien. Avui els responsables de la festa, i també la ciutat, els agraeixen aquesta col·laboració amb un merescut homenatge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Neus Rius a la botiga
«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

Teo Valls explica el seu procés de transformació de dona a home a 330 alumnes de tercer d´ESO dins...

Enllaços recomanats: Premis cinema