Enmig de forts aplaudiments i amb una sala de plens que estava plena a vessar d'amics i familiars, l'Ajuntament de Berga va fer ahir al migdia entrega dels 23 títols de Patumaire i els 17 títols de Patumaire d'Honor d'enguany, en reconeixement a persones amb una llarga trajectòria i implicació en el desenvolupament de la festa els últims 10 i 25 anys, respectivament.

Les fins a 30 distincions van lliurar-se amb la solemnitat habitual, però aquest 2016 podria ser l'últim en què aquest acte - vigent des del 1962 - es fa amb el format actual, ja que el Patronat de la Patum ha expressat la voluntat d'estudiar si s'hi fan canvis en el futur. La CUP, a través del seu programa electoral, o ERC, amb una proposta al mateix patronat, han format part del debat l'últim any, expressant la necessitat d'eliminar l'acte o bé de fer-hi canvis per aconseguir que tingui un caire més popular.

En un ambient eminentment familiar, ja que moltes de les persones que ahir dissabte anaven a rebre un dels reconeixements patumaires eren al consistori acompanyades de pares, fills o parella, la sala de plens de l'Ajuntament de Berga va aconseguir omplir-se com mai abans de l'entrada protocol·lària de les autoritats locals i dels administradors dels quatre barris, al punt del migdia.

En l'acte d'entrega, i a banda de la trentena de títols, el consistori va homenatjar les germanes Adelina i Maria Rosa Camprubí, perruqueres de les comparses, que han pentinat gegants, àngels i nans vells durant les últimes quatre dècades, i per les quals l'ovació va ressonar amb especial intensitat. En aquest cas, l'encarregat de fer-los entrega d'una placa commemorativa va ser el regidor Oriol Camps.

Així mateix, el consistori va entregar un reconeixement honorífic a Ràdio Puig-reig per la seva tasca a favor de la festa i per ser la primera emissora que la va difondre en directe, una tasca que ha tingut continuïtat des de fa 35 anys i al capdavant de la qual hi ha hagut el seu director, Josep Genescà; i a Televisió del Berguedà per difondre la festa els últims 23 anys i pel seu 25è aniversari. D'altra banda, en el mateix acte també es van donar els premis de rigor al guanyador del 42è Concurs de Cartells Anunciadors de la Patum, Albert Escànez, i a l'accèssit, Albert Sant, i també a l'autor del programa, el bibliògraf Ramon Felipó.

Com a cloenda, l'alcaldessa, Montse Venturós, va agrair la tasca a tots els que treballen per la festa.

Venturós va donar les gràcies "a totes aquelles persones que treballen diàriament durant tot l'any per mantenir viva la cultura popular i la Patum, i que ho fan encara amb més esforç durant aquests dies de festa".

Els encarregats d'entregar els diferents títols van ser els regidors del consistori, majoritàriament presents a l'acte, amb l'excepció de Jordi Pujals i Jaume Giménez, d'ERC, i Rosalia Monroy, del PSC, que van excusar-se per motius personals.