Menjar i beure entre salts o en acabar la Patum és habitual entre els molts assistents a la festa. Entre parades i atraccions, per Corpus, al passeig de la Indústria no hi falta mai el menjar d’elaboració ràpida; entrepans, pinxos, creps, pizzes i, com no podia ser d’altra manera, les begudes estrella de la festa: la barreja i el mau-mau.

Un gran ventall d’opcions a les quals enguany s’ha afegit amb espai propi el producte de proximitat i begudes clàssiques però a la vegada de moda com el gintònic i el vermut. Mitja dotzena dels anomenats food trucks - terme anglès per a les furgonetes de menjar al carrer- ocupen des de dimecres la zona de les fonts del Vall, amb el tret comú de ser de la comarca.

Josep Altarriba, responsable de l’empresa Salt del Colom de l’Espunyola, que està especialitzada en vedella ecològica del Berguedà i que aquesta Patum ofereix entrepans i producte d’hamburgueseria al Vall, explica que aquesta «va ser una proposta que el Clúster Agroalimentari de Productes Típics de Muntanya va fer a l’Ajuntament», i que «aquest realment ha fet un esforç per dedicar-hi una quinzena de metres perquè fos possible». Segons Altarriba, la iniciativa del Clúster, al qual pertany Salt del Colom, ha portat al passeig aquesta cuina que arriba sobre rodes i que convida el client a parar un moment i gaudir «del menjar d’aquí».

La presència del Salt del Colom és possible en col·laboració amb Fileteando, el food truck del restaurant barceloní El Filete Ruso, del qual s’encarrega l’italià Fulvio Giordano, que aposta per «les hamburgueses de quilòmetre zero i les carns ecològiques», i que es declara client convençut del producte berguedà.

Algunes altres de les empreses sòcies del Clúster presents a la zona són Casa Enfruns i el forn de pa Ca la Maria de Casserres, amb una vistosa caravana de color rosa xiclet, cedida per la creperia Carpe Diem. «Com que només podíem oferir un producte, no hi ha creps, sinó entrepans; i són amb el nostre embotit i la nostra carn, de granja i amb bestiar criat a casa nostra, amb sal i pebre i sense sulfits», destaca Ramon Sitges, de Casa Enfruns.

També hi ha la masia Els Fontirons de l’Espunyola. El seu responsable, Jordi Cabanas, coincideix amb Ramon Sitges i Josep Altarriba que l’acceptació d’aquest espai, amb parades del Berguedà, ha estat molt alta durant tota la festa. «Va costar una mica al principi, però, un cop passat el primer moment, hem tingut molta gent tots els dies», diu Cabanas.

El menjar, però, no és l’única cosa destacada del que es pot gaudir en aquest espai. Xavier Tristany i Imma Costa, de lavermuteria.cat, hi porten per primer cop la seva oferta de vermuts. «Hi ha vermut tradicional, que és molt bo i crèiem que valia la pena que hi fos, més encara pel fet que el vermut també és la base del mau-mau», comenta Tristany. Qui no hi ha faltat tampoc és Gintonic.cat, de Jordi Millan, i la seva ginebra Ginatge, que ja fa dos anys que té presència al passeig per Patum