La tempesta d'aigua i vent que aquest dissabta a la nit ha afectat part de la Catalunya central s'ha deixat notar amb un pes especial a Berga, on ha obligat a suspendre el concert de Patum. El concert havia de començar a les 23h a la baixada del Canal i havia de comptar amb les actuacions dels grups Sin Na de Na, Gossos, Ebri Knight i Pepet i Marieta.

Abans, al vespre, la pluja ja havia fet la guitza als organitzadors, mantenint aturat el programa d'actes de la Patum d'enguany durant prop de dues hores.

Aquest dissabte al matí els operaris havien muntat l'escenari i les barres al lloc on s'havia de dur a terme el concert, i durant el dia els grups havien fet les proves de so corresponents tot i l'amenaça de precipitacions. A l'hora prevista per l'inici, però, la pluja va arribar en forma de tempesta i malgrat les mesures de seguretat, el xàfec va mullar part de l'equip de so, fet que va fer decidir els organitzadors a cancel·lar el concert poc abans de la 1 de la matinada d'aquest diumenge.

Barres per a les entitats

Les barres del concert es concedien cada any a diverses entitats de la ciutat que, a canvi de muntar-les i vendre les begudes, aconseguien uns diners que els ajudava a mantenir les activitats que realitzen. Uns ingressos que aquesta vegada no hi seran. Aquestes entitats que organitzen el concert conjuntament amb l'Ajuntament de Berga son: La Bauma dels Encantats, la Berguedana de Thrash, l'Ateneu Terra Columna i Llibertat, l'Associació Pi3B Produccions, la Plataforma per la Convivència al Berguedà i la Comissió d'idees del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. El cost total del concert, uns 18.000 euros, està patrocinat per l'empresa Damm.

El temporal d'aigua vent, trons i llamps atura el passacarrers

El fort temporal de pluja, aigua, trons, llamps i vents, també va obligar a aturar la passada abans de mitjanit. D'aquesta manera es va aplicar per primer cop el protocol que s'havia activat a la tarda quan ja havia plogut, abans de l'inici dels salts. Els geganters van posar a aixopluc els geganst vells al local del cinema Catalunya mnetre que patumaires i participanst es va resguardar on van poder. El passacarrers es va poder reprendre un cop va parar la pluja.

«Hem establert un criteri per actuar en cas de pluja que fins ara no hi era», va explicar a Regió7, ahir, en l’inici dels salts de la passada, Mònica Garcia, la regidora de la Patum. Aquest protocol d’actuació per casos com el d’ahir s’havia debatut durant l’any passat al si del patronat de la festa. Ahir, es va activar per primer cop. El grup d’actuació està format pels caps de colla, representants del patronat, dels músics, la restauradora de la comparseria, Gemma Rodríguez; l’alcaldessa, Montse Venturós; i la regidora de la festa. Ahir, quan va començar a ploure es van trucar entre ells «per prendre decisions ràpides si és que torna a ploure». Mònica Garcia va explicar que «això ja ho teníem planificat de fa temps», després que en la passada de dimecres de Corpus del 2014 elements com el cap de la guita grossa quedessin molt afectats per culpa de la pluja que va caure i pel fet que ningú va prendre la decisió d’aturar el salt en els moments de màxima intensitat del xàfec per tal de protegir-la, i tampoc, ni tan sols, de posar-li un impermeable.

Aquell episodi va obrir el debat al si del patronat sobre la necessitat d’establir uns criteris, una manera d’actuar per evitar destrosses a la comparseria a causa de no haver-la protegit de la pluja. Aquest any que s’han estrenat en la seva responsabilitat al capdavant de l’executiu berguedà, la CUP no ha volgut aventurar-se a viure nous episodis com l’esmentat, tal com va dir la regidora. «El que sí que vam veure aquest any és que nosaltres no ens volíem arriscar, per una falta de presa de decisions, a perdre el control o que es poguessin fer malbé les comparses», va dir recordant els desperfectes que va patir el cap de la guita grossa. «No ens volem arriscar, i, per tant, si s’hagués de prendre la decisió de parar el passacarrers, ho faríem sense problema ni dubtar-ho», va assegurar la regidora.

El gabinet d’actuació en cas de pluja es va crear informalment, ahir, a mitja tarda, el primer cio que va ploure. «Ja hi havia uns emails enviats de fa dies on plantejaven la possibilitat» que pogués fer mal temps i com actuar. Ahir, quan va passar, les persones que s’han de mobilitzar en aquest casos es van posar en contacte a través de trucades telefòniques i del servei de missatgeria de WhatsApp. També van fer consultes «a meteoròlegs de confiança» per saber les prediccions del temps que havia de fer durant la passada que s’havia d’acabar de matinada.