La plaça de Sant Pere va esclatar d'alegria en la celebració dels 150 anys dels gegants vells i els 125 dels nous en el primer salt d'ahir, diumenge a la nit, amb l'inèdit ball d'una peça del músic nord-americà Bruce Sprinsgteen: If I should behind.

Va ser un moment impressionant, únic, per guardar-lo en lletres d'or a la història, un reeixit colofó final als actes de celebració dels més grans, que va generar una sonora ovació i un esclat de joia al cor de l'àgora patumaire.

El moment havia generat expectació entre el públic i també mediàtica: nombrosos periodistes van assistir expressament a la Patum d'anit (almenys als primer salts) per veure i explicar aquest fet insòlit. La d'anit haurà estat la primera vegada i la darrera que els gegants de la Patum, que al llarg de la seva trajectòria n'han vist de tots colors, hauran ballat al ritme del Boss, un dels músics preferits d'integrants de la colla. Aquest va ser un dels motius pels quals el van triar i també perquè la peça seleccionada, una declaració d'amor, té una estructura molt similar a la d'un ball gegants.

Va ser en el seu primer salt, quan les dues parelles de gegants es van situar al centre de la plaça i van dansar, elegantment, al ritme de la cançó If I should behind amb arranjament del músic berguedà Sergi Cuenca. Justament va ser ell, com acostuma a fer, qui va dirigir la Cobla Ciutat de Berga, que va interpretar la seva versió d'aquesta peça d'amor. "Vam dir que aniríem junts, nena, contra vent i marea/ Si perdíem el camí amb el crepuscle/ O mentre caminàvem un es deixava anar de la mà/Jo t'esperaria/ i si jo em quedés enrere/espera", diu la cançó. I anit, ningú no es va quedar enrere i els geganters van aconseguir l'objectiu de donar relleu al seu aniversari.

I abans del ball hi va haver sorpreses, com havia promès la comparsa dels gegants. Amb la plaça de Sant Pere a les fosques, es va projectar un lluït mapatge, obra del berguedà Pep Vendrell, a la façana de l'església parroquial de Santa Eulàlia. Amb aquest vistós muntatge va ser quan les dues parelles de gegants van parlar, amb la veu dels membres del grup de teatre local Anònim Teatre, que van interpretar un text signat pel dramaturg i escriptor patumaire Jordi Cussà amb referències als mítics músics berguedans els Saletes, a paisatges berguedans com el Cim d'Estela i el roc d'Auró i, és clar, a les comparses patumaires i als tirabols. En un dels fragments el gegant vell va agrair als berguedans "el miracle d'amor que cada any renoveu en la festa dels avis que hi foren i hi són; ser un gegant patumaire és un do sense preu". La Patum d'ahir va tenir visitants de renom com el músic Marky Ramone, exbateria del mític grup de punk The Ramones. També van veure la festa des del balcó Carme Forcadell i el conseller de Cultura, Sant Vila, entre d'altres.

Massificació i aturades

La gran aglomeració que anit va registrar la plaça de Sant Pere va obligar a tallar-ne els accessos des del salt de l'àliga fins després del primer salt de gegants. Anteriorment el tsunami humà ja havia provocat que s'aturés momentàniament el primer salt de l'àliga per poder evacuar una persona que es va trobar indisposada per l'aglomeració. I després del comprimit salt de guites la Policia Local va haver de fer un cordó perquè les assistències de la Creu Roja poguessin atendre una dona que es va trobar marejada per la calor i la massificació.