Les noves àgores contemporànies, les xarxes social, són l'escenari del debat sobre si és adequat que els gegants de la Patum dansin al ritme d'una cançó versionada de Bruce Springsteen aquest diumenge de Corpus, en un salt a la nit. La intensitat d'aquesta debat i el ressò als mitjans nacionals ha sorprès els mateixos geganters i, possiblement, aquest estat de la qüestió s'analitzarà aquest dimecres a la tarda, en la presentació oficial dels actes que han programat amb motiu dels 150 aniversari dels gegants vells i els 125 dels gegants nous.

Regió7 ha consultat algunes persones coneixedores de la festa sobre aquesta tema. I com tot el que fa referència a Patum, es pot dir que hi tantes opinions sobre el tema com el nombre de persones a qui es demani. Amb tot, la majoria dels consultats per aquest diari i els que s'han volgut pronunciar públicament ho han fet favorablement a la iniciativa dels geganters, que s'emmarca dins d'un ampli ventall d'activitats que han programat per commemorar els aniversaris de les dues parelles de gegants.

Per exemple, Josep Freixa Nyaco, un veterà vestidor de plens ja retirat, ha declarat a aquest diari que "musicalment em sembla excel·lent, aquesta cançó és molt maca, m'ha agradat. És una bona idea". Freixa ha matisat que ho troba correcte perquè es tracta d'una activitat que es farà un sol cop, un sol ball dels nombrosos que fan els gegants a la plaça i perquè és per un motiu extraordinari.

En uns termes similars s'ha expressat la restauradora de les comparses de la Patum des del 2010, Gemma Rodríguez. "Aquest ball serà una cosa concreta però es faran molts més actes seguint la tradició". Per a Rodríguez el debat "és fantàstic perquè enriqueix", i alhora opina que demostra que "la Patum és viva, per molt que sigui patrimoni i s'hagi de mantenir l'essència evoluciona i això és positiu. El ball serà com una petita cirereta". També ho troba bé un dels caps de colla de la festa, Jaume Casadesús, dels turcs i cavallets, ja que creu que és un fet puntual amb motiu d'un acte de celebració i que "pot tenir molt ressò".

També hi és favorable l'historiador Xavier Pedrals, que opina que "m'agrada el tipus de cançó" del Boss, una balada que s'ajustaria als ritmes d'un ball de gegants. I ha assenyalat que els balls de gegants han begut de la música popular del moment. De fet, fonts consultades per aquest diari han exposat que pràcticament no existeixen peces que siguin músiques compostes expressament com a balls de gegants de la Patum. Una d'aquestes seria Corpus del 1927, de Marià Miró. La majoria de les que s'interpreten són peces de la tradició popular. Xavier Pedrals ha matisat que la festa "s'ha adaptat als signes i als gustos de de cada època per molt que no ens ho sembli".

Per contra, una persona que no hi està d'acord és el fuster de la comparseria, Jordi Camps fill. "No em fa especial il·lusió, no té res a veure una cosa amb l'altra". Camps diu que, tot i que "no em sembla bé ni malament" ho "respecto". "Interpretar una peça del Boss pot suposar un greuge per a compositors que hagin compost balls de gegants que potser mai s'interpretaran" a la plaça, segons Camps.

Cessió temporal dels drets

Els geganters han aconseguit els drets d'autor de la peça titulada 'If I should fall behind' per interpretar-la de forma temporal, només el diumenge de Corpus, a la Patum completa. La cessió s'ha formalitzat a través d'un contracte rubricat entre l'equip de management del cantant i el Patronat de la Patum. L'ha arranjat Sergi Cuenca.