"Està claríssim que és una bona mesura" tallar l'accés a la plaça de Sant Pere en moments de sobreocupació com el de diumenge a la nit, quan a l'escenari natural de la festa no hi cabia ni una agulla més i es va donar una situació de risc per a la seguretat de les persones que va obligar a prendre mesures excepcionals. Així ho ha declarat a Regió7 la regidora Mònica Garcia, en un primer balanç de la festa. Tanmateix ha descartat que l'accés s'hagi de restringir per sistema, sinó que ha de ser només per una causa concreta. "Si no hi ha una situació de risc no ens ho plantegem", assegura.

Diumenge, als primers salts de la nit, després de l'àliga i fins a 3/4 d'11 aproximadament, el govern de Berga va decidir, d'acord amb la informació dels tècnics, tallar l'accés a la plaça de Sant Pere després dels problemes d'elevada compressió humana que es van viure, fruit, segurament, de l'expectació que havia generat la celebració dels aniversaris dels gegants, segons va indicar la regidora. Garcia pensa que a la plaça hi havia més de les 6.008 persones que un estudi presentat el 2012 diu que hi caben.

Mònica Garcia ha precisat que diumenge van tallar l'accés a l'àgora perquè hi havia "una situació excepcional" ja que es va produir una concentració de persones extrema. Ha afegit que van optar per actuar com està establert en un salt de plens que té el màxim nivell de risc de la festa i un dispositiu de seguretat específic. "Des del balcó vèiem la compressió de la gent que hi havia i, després d'avaluar la situació, vam optar per tallar eventualment els accessos". I es va plantejar perquè la gent que volia sortir pogués fer-ho. La massificació va provocar algunes lipotímies i atacs d'angoixa.

La regidora Garcia ha dit que en la reunió de la junta de seguretat i del patronat que s'ha de fer el juny s'haurà de debatre aquesta situació i decidir què es fa. Mònica Garcia ha dit que s'estudiarà incloure en el pla de seguretat escenaris com els de diumenge a la nit amb una aglomeració fora de l'habitual per decidir "quines mesures emprendre". Aposta per plantejar-se diferents hipòtesis i tenir el màxim d'eventualitats sobre la taula per reforçar la seguretat al màxim. "Ens agradaria imaginar-nos moltes coses de les que s'han plantejat per saber com actuar davant de X o Y". Un cop s'hagi celebrat la reunió de la junta de seguretat per fer balanç i també la del patronat, es veurà quines propostes es poden incorporar al pla de seguretat, i si es poden aplicar el 2017 o bé si es fa una prova pilot pel Centenari.