El conseller de Cultura Santi Vila visita l'ascensor de Gironella

El projecte de l'obra s'exposa al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia

03.06.2016 | 13:48
El conseller Sant Vila amb el batlle de Gironella a la visita d´aquest divendres

El conseller de Cultura Santi Vila ha visitat aquest divendres al matí l'ascensor que connecta el centre amb el barri vell de Gironella.

Fa pocs dies que el titular de Cultura del Govern català va veure el projecte exposat al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia on va coincidir amb l'alcalde David Font. El diumenge, a la Patum, va tornar a coincidit amb el batlle que va aprofitar les trobades per convidar-lo. I aquest matí ha pogut veure l'obra en directe.

Premiat a la tretzena Biennal Espanyola d´Arquitectura i Urbanisme (BEAU), l´ascensor de Gironella, obra de Carles Enrich, continua acumulant fites. Aquest cap de setmana a Venècia es va inaugurar la quinzena Biennal d´Arquitectura de la ciutat dels canals amb presència gironellenca. El projecte d´aquesta obra, inaugurada l´agost del 2015 i que serveix per connectar la part nova amb el barri vell, està exposat al pavelló espanyol.

L´ascensor de Gironella també es un dels quatre finalistes en la categoria de Ciutat i Paisatge dels premis FAD, Foment de les Arts Decoratives, que es lliuraran el 8 de juny. A més, també és finalista de la novena edició del Premi Europeu de l´Espai Urbà 2016. El jurat d´aquest certamen ha triat 25 obres finalistes d´un total de 276 candidatures de 25 ciutats i de 13 països diferents. Es tracta d´un certamen biennal convocat per set institucions europees amb l´objectiu «de reconèixer i difondre tota mena d´obres de creació, recuperació o millora d´espais públics a les ciutats europees» .

L´alcalde de Gironella, David Font, es va desplaçar a Venècia el darrer cap de setmana per assistir a l´obertura del pavelló espanyol l´estrena va ser divendres- on s´exposa el projecte a títol personal. En declaracions a Regió7 , va explicar que hi ha anat «pel reconeixement i la il·lusió que l´obra de Gironella hi sigui exposada» .

El dirigent gironellenc pensa que «arquitectònicament i en l´àmbit urbanístic es va saber aconseguir una bona integració en tot l'entorn on està ubicat». L´alcalde opina que «no era tasca fàcil, encara més tenint en compte que es va desaconsellar que es fes tot de vidre per les orientacions solars a causa de la temperatura a ple mes d'estiu dins la cabina». Sigui com sigui, «el cert és que ara ja forma part del nou paisatge de Gironella, la gent el percep com un element nou integrat dins el municipi i, sobretot, un element molt útil per a tothom». Per al dirigent gironellenc, «els reconeixements obren una porta a rebre visitants, sobretot vinculats al món de l'arquitectura, que visiten espais com el nostre per veure in situ els elements valorats».

Pel que fa a l´acceptació dels gironellencs d´aquesta obra, el batlle admet que «se senten opinions de tot tipus. Amb el pas dels mesos, però, crec que va agradant més a tothom (també és cert que d'entrada algunes persones mostraven el seu descontentament amb l'estètica), però el que ningú en discuteix és la utilitat». El dirigent gironellenc assegura que «hem aconseguit millorar la mobilitat a peu; també, reduir la mobilitat en vehicle pel nucli històric; i estem assolint que es dinamitzi tot plegat amb més moviment de persones. Per tant, crec que els objectius pels quals va ser pensat i construït es compleixen a la perfecció».

Font reconeix que els problemes de funcionament que va patir al principi han estat motiu de broma fins al punt que «de les gairebé 50 garrofes presentades al concurs del mes de desembre passat, més del 90% en parlaven!». El batlle diu que «cal assumir que hi va haver problemes a l´inici, i que fins que no es va trobar on era l'error (informàtic, no de construcció) algunes persones van agafar por». Actualment, «els controls periòdics i tots els informes són correctes, no hi ha hagut noves incidències i la gent l'agafa amb total normalitat (fins i tot les persones que hi van quedar atrapades i podien ser més contràries a tornar-lo a agafar)», rebla.

En relació amb la seva opinió personal sobre la presència d´aquest nou element al paisatge urbà, Font comenta que al principi el sobtava quan el veia de prop, perquè no hi estava acostumat, tot i que de lluny el trobava perfectament integrat. «El cert és que amb el temps t´hi familiaritzes, i ja no sabria veure una Gironella del futur sense aquest».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema