Si no sorgeixen imprevistos, l'Ajuntament de Gironella començarà les obres d'urbanització de la primera fase del passeig de cal Metre, l'antiga fàbrica tèxtil, aquesta tardor. Es tracta d'una actuació amb un cost de 124.000 euros que el consistori assumeix amb fons propis i del seu pressupost ordinari, tot i que ha demanat ajudes per si les hi concedeixen.

L'alcalde David Font va explicar ahir al conseller de Cultura, Santi Vila, aquesta proposta. El dirigent català va fer un ràpida estada a la Perla del Llobregat per veure en directe l'ascensor que connecta el centre amb el barri vell. Es dóna la circumstància que la setmana passada el conseller Vila va poder veure plafons de l'ascensor al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia. Després de coincidir amb l'alcalde de Gironella allà (vegeu Regió7 del 29 de maig) i també diumenge passat a la Patum, Vila va voler veure com és l'ascensor.

La primera fase de la urbanitació començarà per la banda del pont vell i arribarà una mica més enllà d'on hi ha l'ascensor. Es tracta de condicionar un espai que ara és de terra per facilitar-hi la mobilitat atès que hi ha augmentat l'afluència de persones des que funciona l'ascensor, estrenat l'agost del 2015. David Font ha informat a Regió7 que s'aprofitaran part de les llambordes de l'antiga muralla i que la pavimentació central serà de formigó. El condicionament de l'espai permetrà crear una mena de mirador sobre el riu Llobregat.

El batlle ha dit que a banda d'agençar aquest espai, l'obra servirà per "guanyar un espai públic tranquil per a l'oci de les famílies, de passeig i un mirador que ens oferirà una nova visió de Gironella i del Llobregat". El dirigent local ha explicat que aquest projecte s'emmarca dins de la política del govern de Gironella "d'integrar les colònies al dia a dia" del poble. La segona fase, que consistiria en el condicionament del passeig fins a l'accés a cal Metre, encara no té data.

Esperant els FAD

L'ascensor de Gironella fou premiat a la tretzena Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (BEAU). Obra de Carles Enrich, el projecte d'aquest equipament que va ser inaugurat l'agost del 2015 i que serveix per connectar la part nova amb el barri vell, també és un dels quatre finalistes en la categoria de Ciutat i Paisatge dels premis FAD, Foment de les Arts Decoratives, que es lliuraran el 8 de juny. David Font ha explicat que assistirà a l'acte de lliurament juntament amb l'autor del projecte.

L'obra de l'ascensor, a més, també és finalista de la novena edició del Premi Europeu de l'Espai Urbà 2016. El jurat d'aquest certamen ha triat 25 obres finalistes d'un total de 276 candidatures de 25 ciutats i de 13 països. Es tracta d'un certamen biennal convocat per set institucions europees amb l'objectiu "de reconèixer i difondre tota mena d'obres de creació, recuperació o millora d'espais públics a les ciutats europees".