Són uns apassionats de la natura, però, sobretot, uns enamorats de la colònia i els seus entorns. El matrimoni format per Xavier Badia i Antònia Baraldés, i Salvador Méndez, tots veïns de Viladomiu Nou, ja fa uns anys que vetllen per recuperar espais emblemàtics d´aquest nucli del municipi de Gironella. La darrera actuació ha estat la descoberta d´una part del camí per on havia passat l´antiga via del tren. En els darrers mesos han fet accessible aquest sender per poder-hi fer passar un tram de la caminada popular de Viladomiu Nou que se celebrarà el proper 12 de juny.

Antònia Baraldés recorda que tot va començar cap al 2005, quan es van implicar en la part tècnica de la caminada popular que s´organitza des de l´Associació de Veïns de Viladomiu Nou amb la implicació de moltes persones de la colònia. «Nosaltres ens fem càrrec de trobar cada any un recorregut diferent per fer l´activitat més atractiva i que la gent que repeteix pugui trobar-hi nous al·licients», expliquen. Els primers anys van recuperar algunes de les antigues fonts del nucli que estaven desaparegudes.

La font de la Unió, la font de Pixabous, la font Freda o la del Llauner són alguns dels espais que han anat redescobrint en els darrers anys. «Potser l´excusa ha estat trobar aquests indrets emblemàtics per fer-hi passar un tram de la caminada, però la veritat, també ha servit perquè després la gent de la colònia ho tinguem i ho conservem per al nostre gaudi», han destacat.

Caminant per la via del tren

Fa dos anys que van iniciar la recuperació de l´antiga via del tren que passava per la colònia en el trajecte fins a l´alt Berguedà. Baraldés recorda que el darrer tren va passar el 1973 i lamenta que l´entorn hagi quedat totalment abandonat i oblidat pels diversos responsables municipals i les administracions que han anat passant en aquestes quatre dècades. «Per a nosaltres ha estat una obsessió poder fer accessible aquest camí», asseguren Xavi Badia i Salvador Méndez. Si bé fa dos anys van treballar en la part nord de l´antiga via, cap a Viladomiu Vell, durant els darrers mesos han destinat tots els seus esforços a intentar netejar la part sud, en direcció a la colònia del Guixaró. Confessen que ha estat una tasca complicada, perquè s´han trobat un sender totalment boscós que han hagut de desbrossar i, sobretot, han topat amb una zona molt deixada i plena de deixalles i runes que ha impedit la recuperació de tot el tram que inicialment havien previst.

El grup de treball ha fet accessible aproximadament uns 800 metres de camí, que és per on transcorrerà una part de la caminada del proper 12 de juny. Esperen que el nou espai agradi a veïns i visitants i creuen que serà un al·licient per als caminants que any rere any participen a la caminada que impulsa l´associació veïnal. El recorregut d´enguany serà d´uns 14 quilòmetres i la sortida serà a les 8 del matí de la plaça de la colònia.

Salvador Méndez, Antònia Baraldés i Xavier Badia. FOTO: Dani Perona

Assignatura pendent

Tot i la feina que han fet durant els darrers mesos, lamenten que aquesta antiga via hagi estat abandonada des que va quedar en desús, i Baraldés, Badia i Méndez denuncien tota la «porqueria que s´hi ha llençat durant tots aquests anys», que l´ha convertit, d´alguna manera, en un abocador incontrolat i del qual ningú s´ha fet responsable.

Ells creuen que la iniciativa impulsada a nivell individual hauria d´entomar-se des de les institucions per potenciar un projecte més gran que unís Gironella amb el Guixaró dins de la futura via verda que ha d´enllaçar les fonts del Llobregat amb la seva desembocadura. «Per a nosaltres té molt potencial, i seria un atractiu turístic més per oferir al Berguedà», asseguren.

Amb aquesta primera recuperació esperen que l´administració local «obri els ulls». Asseguren que convidaran els responsables municipals de Casserres, ja que aquest tram de camí es troba dins d´aquest terme. «Si hi poguessin destinar un equip de brigada durant unes setmanes s´hi podria fer tota la feina que queda pendent per deixar-lo en millors condicions», afirmen convençuts i esperançats.

Mentrestant, però, ells continuaran pensant quins altres espais emblemàtics de Viladomiu Nou falta recuperar i redescobrir per trobar nous al·licients per a la caminada i vetllar per la conservació del seu entorn natural i pel gaudi de veïns i visitants.