Veïns i residents de Sant Jaume de Frontanyà s'oposen a la celebració del festival ecomusical que s'ha programat al municipi berguedà per al proper juliol. Durant una setmana, el poble més petit de Catalunya, amb només 25 veïns, s'omplirà amb 2.000 persones de països d'arreu. La proposta, impulsada per l'empresa Biomusicat SL, combina activitats relacionades amb les teràpies alternatives i la natura (ioga, meditació, agricultura ecològica...) durant el dia i concerts de música en directe i chill out al llarg de la nit.

La programació d'aquest certamen multitudinari ha generat alarma entre la població. Més d'una trentena de veïns i residents de Sant Jaume s'han organitzat per mostrar la seva disconformitat amb la celebració del festival, previst del 14 al 20 de juliol, que tindrà lloc en una finca situada a tres quilòmetres del nucli urbà. A través d'un escrit que han fet arribar al Consell Comarcal del Berguedà i volen presentar a altres administracions, alerten que Sant Jaume de Frontanyà "no disposa de mitjans tècnics ni personals per atendre i controlar" aquest esdeveniment. Afegeixen que els preocupa "seriosament el perill d'un incendi forestal" i també l'impacte mediambiental que pot suposar per a l'entorn natural i la seva fauna i flora.

Per altra banda, el col·lectiu de veïns afirma que no els consta l'existència dels plans de mobilitat ni seguretat per a una evacuació urgent en cas d'emergència, ni tampoc un control horari del temps que s'allargarà la festa, entre altres preocupacions com les molèsties pel soroll o l'abocament o emmagatzematge dels residus sanitaris.

L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Rubén Lladós, veu amb bons ulls l'activitat, ja que assegura que suposarà una injecció econòmica per al municipi. A més a més dels visitants que passaran pel municipi -tot i que la celebració serà en una finca fora del nucli urbà?-, ha recordat que l'organització del certamen s'instal·larà durant un mes als allotjaments de la zona i que també es preveu donar feina a gent del municipi per a tasques d'organització. En aquest sentit, ha lamentat que els veïns no vegin favorablement la proposta i que "gairebé no s'hagin ni informat del tema abans d'oposar-s'hi rotundament".

Per la seva banda, aquest col·lectiu demana que es paralitzin les tramitacions dels permisos i asseguren que mantindran la posició "radicalment contrària a la celebració del festival per mantenir els entorns naturals i els valors que aporten al territori".