Berga acull aquest dissabte els actes d'inici de la marxa Som, una caminada en la qual pot participar tothom qui ho vulgui i que té per objectiu promoure el diàleg i el debat sobre el model democràtic "del nou país". Forma part del projecte Reinicia Catalunya l'ens que impulsa la Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya i que coincideix amb els quaranta anys de La Marxa de la Llibertat i el seu lema, "Poble català, posa't a caminar!", i amb el setè centenari de la mort de Ramon Llull.

En concret, la capital berguedana serà l'escenari de l'inici de la columna de Llevant, la més llarga de totes les que es fan amb un total de 850 quilòmetres. Per fer-los es calcula que caldran 50 dies. Físicament, a la comarca del Berguedà es faran tres etapes: la primera, diumenge 12 de Berga a Borredà passant per la Quar; la segona, de Borredà a la Pobla de Lillet; i des d'aquí fins a Gombrèn. Les quatre columnes confluiran el 31 de juliol a Montserrat.

Els actes de dissabte començaran a les 6 de la tarda a la plaça de Sant Joan. Es farà la visita a dues entitats locals. Tot seguit hi haurà els parlaments d'obertura de La Marxa Som per part de diferents col·lectius i entitats. Els castellers de Berga alçaran uns pilars. A les 8 hi haurà un sopar popular i seguidament un debat en grups sobre la nova constitució catalana. És previst que hi assisteixi la monja Teresa Forcades i dos membres del procés constituent islandès. La Berguedana de Folklore Total amenitzarà el final de la trobada.